Λαγάνα

2.9K

 

Λαγάνα

Το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας είναι η λαγάνα και είναι ο άζυμος άρτος ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο αυτή την ημέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η συγκεκριμμένη συνταγή είναι παλιά οικογενειακή συνταγή εύκολη και νόστιμη με μαγιά που τις χαρίζει μια πιο ανάλαφρη και μαλακιά υφή και έχει περάσει στα χέρια μου από την γιαγιά μου.
Μερίδες 6
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 40 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό
  • 2 φλ.τσ. χλιαρό νερό επιπλέον για το ζύμωμα 
  • 2 κουτ.σουπ. λευκή ζάχαρη
  • 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 40 γρ. νερό
  • 20 γρ. μέλι
  • 2 γρ. αλάτι
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη νωπή μαγιά αφού την τρίψουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε το 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό και τρείς κουταλιές της σούπας από το αλεύρι γεμάτες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθούν καλά.
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί για 15 λεπτά.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς , τη ζάχαρη ,το ελαιόλαδο και τα δύο φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες και τις βάζουμε σε δυο γυάλινα μπολ και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Στη συνέχεια βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια κάθε μπάλα και ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα .
  • Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα (όχι και τις δυο στο ίδιο ταψί ) σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 45 λεπτά να φουσκώσουν.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το μέλι, το αλάτι ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε το μείγμα της επικάλυψης.
  • Μετά πιέζουμε με τα ακροδάχτυλα μας κάνοντας λακκουβίτσες παντού και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας με το μείγμα μελιού που ετοιμάσαμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά και όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tipς: Προσοχή στο ψήσιμο να μη τις ψήσετε παραπάνω γιατί σκληραίνουν και στεγνώνουν εύκολα.
Κατηγορία: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, λαγάνα, Ψωμί
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, απόκριες, Αρτοσκεύασμα, εύκολη συνταγή, λαγάνα, νόστιμη συνταγή, παραδοσιακη συνταγη, ψωμί
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close