Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα
Μια πεντανόστιμη πίτα με κίτρινη κολοκύθα και τυριά που κρύβει όμως τα δικά της μυστικά που απογειώνουν τη γεύση της και την κάνουν το πιο ωραίο ορεκτικό για το Κυριακάτικο τραπέζι αλλά γιατί όχι και για το τραπέζι της γιορτής.
Υλικά
- 12 τεμ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 1200 κιλά κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
- 2 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ΄1 φλ.καφέ ελληνικού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 200 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένο
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
- 4 τεμ. αυγά
- 2 κουτ.σουπ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1/2 τεμ. ματσάκι άνηθο μόνο τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ.γλ.κοφτό ρας - ελ - χανούντ
- 1/2 κουτ.γλ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/2 κουτ.γλ.κοφτό κουρκουμάς σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ.κοφτό πάπρικα καπνιστή σε σκόνη
- 1 κουτ.σουπ. λευκό σουσάμι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον χυλό:
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 φλ.τσ. νερό
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα , τα σπόρια και τις ίνες και την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού.
- Στη συνέχεια βάζουμε την κολοκύθα στο στραγγιστήρι για τα μακαρόνια και αφήνουμε να κατεβάσει τα υγρά της για 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βγάλουν τα αρώματά τους και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
- Ακολούθως προσθέτουμε την κολοκύθα και την σοτάρουμε μέχρι να πιεί τα υγρά της περίπου για 15 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά για 5 - 6 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα της κολοκύθας.
- Προσθέτουμε τα τυριά και τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά για τον χυλό και ανακατεύουμε.
- Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 40 Χ 35 λαδώνουμε με πινελάκι τον πάτο και τα τοιχώματα και στρώνουμε ακτινωτά τα έξι φύλλα ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαινά τους φροντίζοντας να τα περνάμε ενδιάμεσα αντί για λάδι με τον χυλό που φτιάξαμε.
- Βάζουμε την γέμιση και ισιώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
- Καλύπτουμε με τα άλλα έξι φύλλα την πίτα που πάλι αναμεσά τους τα αλείφουμε με τον χυλό και κρατάμε λίγο χυλό για να καλύψουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Κλείνουμε γύρω γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα για να σχηματιστεί ο κόρθος.
- Με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια με τον χυλό που μας περίσσεψε και πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι.
- Ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tipς: Το ρας ελ χανούντ είναι Μαροκινό μπαχαρικό και θα το βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών.
Το μείγμα μπαχαρικών που σας προτείνω μπορείται να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα λαχανικά, στο κοτόπουλο και στο ψάρι για να αναβαθμίσετε την γεύση τους.
Το μείγμα μπαχαρικών διατηρείται σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.
Αν ο χυλός είναι πολύ πηχτός τον αραιώνουμε με λίγο νερό.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking