Ογκρατέν λαχανικών με μπεσαμέλ

5.6K

 

Ογκρατέν λαχανικών με μπεσαμέλ

Νόστιμο και κρεμώδες ογκρατέν με γλυκοπατάτες, καρότα και μπρόκολο για να συνοδεύσεις στο καθημερινό ή στο κυριακάτικο μενού τα ψητά που θα ετοιμάσεις!
Είναι μια διαφορετική γαρνιτούρα που μπορείς να σερβίρεις ακόμα και σε ένα γιορτινό τραπέζι!
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 40 λεπτά

Υλικά

Για τα λαχανικά:

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες
  • 3 τεμ. καρότα μεγάλα
  • 250 γρ. μπρόκολο
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κουτ.γλ. κύμινο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την μπεσαμέλ:

  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή άλλο φυτικό βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 50 γρ. παρμεζάνα ή άλλο κίτρινο τυρί
  • 1/4 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • λευκό πιπέρι κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • 25 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Οδηγίες

Για το ογκρατέν λαχανικών:

  • Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρές φούντες και στη συνέχεια το πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά καρέ.
  • Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
  • Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπρόκολο, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε τα λαχανικά καλά. Προσθέτουμε ακολούθως τη γλυκιά πάπρικα, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε ξανά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Τέλος ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 5 - 7 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη.

Για την μπεσαμέλ:

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε παγωμένο το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα και να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο, αλάτι και τριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για το μοντάρισμα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
  • Σε ελαφρά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζουμε όλα τα λαχανικά να καλύψουν τον πάτο και περιχύνουμε από πάνω με την κρέμα μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε στους 180 C βαθμούς στον αέρα για 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του ογκρατέν.
  • Όταν είναι έτοιμο το ογκρατέν το αφήνουμε να ξεκουραστεί στον πάγκο εργασίας και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tipς: Μπορούμε να φτιάξουμε αυτή τη συνταγή και με άλλα λαχανικά όπως πράσο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών κλπ.
Κατηγορία: αλεύρι, βούτυρο, γάλα, γλυκοπατάτες, εύκολη, καρότα, λαχανικά, μπρόκολο, ογκρατέν, Ορεκτικό
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: εύκολη συνταγή, λαχανικά, ογκρατέν, οικονομική, ορεκτικό, φθινοπωρινή συνταγή, χειμωνιάτικη συνταγή, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close