Πατατοκεφτέδες με sause γιαουρτιού
Αφράτοι πατατοκεφτέδες με δυόσμο, μαϊντανό και γραβιέρα, πεντανόστιμο ορεκτικό που θα συνοδεύσετε με δροσερή sause γιουρτιού, ιδανικό μεζεδάκι για ουζάκι ή για κρύα μπυρίτσα!
Υλικά
- 700 γρ. πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες
- 3 τεμ. αυγά ολόκληρα
- 150 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ
- 3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 2 κουτ.σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο μόνο τα φυλλαράκια
- 6 κουτ.σουπ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική ή μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη sause γιαουρτιού:
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 2 κουτ.σουπ. μαγιονέζα με λίγα λιπαρά
- 1 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 1 κουτ.σουπ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι ή με πρέσα πατάτας.
- Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τα μυρωδικά, το ξερό κρεμμύδι, το τυρί, το μοσχοκάρυδο , τη μαγειρική σόδα, αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε ελαφρά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που να στέκεται στο κουτάλι. Βάζουμε το μείγμα για 15 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει και να ξεκουραστεί.
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ( 2 δάχτυλα από τον πυθμένα του ) και το ζεσταίνουμε πολύ καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει το ελαιόλαδο παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε με προσοχή στο καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους πατατοκεφτέδες για 3 - 4 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Τους βγάζουμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τους τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το περιττό ελαιόλαδο και σερβίρουμε μαζί με τη sause γιαουρτιού και δροσερή μπυρίτσα ή ούζο.
Για τη sause γιαουρτιού:
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν μεταξύ τους. Μέχρι να την χρειαστούμε τη βάζουμε στο ψυγείο για να παραμείνει δροσερή σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking