Σκορδαλιά με παντζάρια

6.2K

 

Σκορδαλιά με παντζάρια

Η σκορδαλιά γνωστή και ως αλιάδα , είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ πατάτας στην ελληνική κουζίνα και φτιάχνεται με λιωμένο σκόρδο , ελαιόλαδο και ξύδι και συνοδεύει τηγανητά ψάρια ( κυρίως μπακαλιάρο ) ή τηγανητά λαχανικά όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
Ωστόσο υπάρχουν πολλές παραλλαγές γιατί γίνεται με ψωμί, καρύδια , αμύγδαλα και σε πιο μοντέρνα εκδοχή με ψητά παντζάρια που της δίνουν και ωραίο κόκκινο χρώμα .
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 40 λεπτά

Υλικά

  • 5 μέτρια παντζάρια ( βολβούς )
  • 400 γρ. πατάτες μεγάλου μεγέθους
  • 2 - 3 τεμ. σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ.σουπ. λευκό ξύδι μπαλσαμικό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς .
  • Τυλίγουμε κάθε ένα βολβό παντζαριού χωρίς να καθαρίσουμε τη φλούδα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε πολύ σφιχτά .
  • Βάζουμε τα παντζάρια σε ταψί και τα ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στη συνέχεια ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και καθαρίζουμε τους βολβούς.
  • Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά να φύγουν τα χώματα χωρίς να καθαρίσουμε τη φλούδα και στη συνέχεια τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό της βρύσης μέχρι να τις καλύψει, και όταν ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε λίγο αλάτι.
  • Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τις ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
  • Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε τα ψητά παντζάρια , τα σκόρδα καθαρισμένα , 50 γραμμάρια ελαιόλαδο , το ξύδι , αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε πολύ καλά.
  • Ακολούθως στο μύλο των λαχανικών κάνουμε τις πατάτες πουρέ και στο τέλος προσθέτουμε 50 γραμμάρια ελαιόλαδο και ανακατεύουμε .
  • Ενώνουμε το μείγμα παντζαριών με τον πουρέ πατάτας με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται η σκορδαλιά επιπλέον λίγο αλάτι ή λάδι .
  • Σερβίρουμε τη σκορδαλιά σε μπολ και συνοδεύουμε με τηγανιτό μπακαλιάρο.
Κατηγορία: Ορεκτικό, παντζάρια, πατάτες, σκόρδο
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, εύκολη συνταγή, νόστιμη συνταγή, οικονομική, παντζάρια, παραδοσιακη συνταγη, σκορδαλιά
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 2
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close