Ταλαγάνι ψητό με σάλτσα από σύκα και σταφίδες

7.6K

 

Ταλαγάνι ψητό με σάλτσα από σύκα και σταφίδες

Το ταλαγάνι είναι ένα παραδοσιακό , χειροποίητο τυρί από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Η παραγωγή του ξεκίνησε στην Μεσσηνία αλλά δεν είναι παραδοσιακό τυρί της περιοχής. Μοιάζει σε γεύση με την φορμαέλα της Αράχωβας και το Κυπριακό χαλούμι και χρησιμοποιείται κυρίως για σαγανάκι, γιατί δεν διαλύεται στη σχάρα, και μαγειρεύεται επίσης με πολλούς δημιουργικούς τρόπους.
Όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση του , τα πλούσια αρώματά του και βγάζει τις διακριτικές πινελιές του δυόσμου όταν ψήνεται. Μπορεί να ψηθεί γρήγορα σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι και είναι εξαιρετικός μεζές για κρασί, ούζο ή τσίπουρο.
Στη συγκεκριμμένη συνταγή συνοδεύουμε το ταλαγάνι με μια υπέροχη σάλτσα με φρέσκα σύκα και ξανθές σταφίδες που είναι ιδανική πρόταση για τυριά σε πλατό , να την βάλετε επάνω από μπρουσκέτα ή ακόμα και να την προσθέσετε σε σαλάτες.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 40 λεπτά

Υλικά

  • 6 - 8 τεμ. φρέσκα σύκα κομμένα στα τέσσερα
  • 3 - 4 κουτ.σουπ. πετιμέζι
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ
  • 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 τεμ. δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1/2 κουτ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 6 κουτ.σουπ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι κατά βούληση

Για το ταλαγάνι:

  • 1 - 2 τεμ. ταλαγάνι
  • λίγο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Για τη σάλτσα:

  • Σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πετιμέζι και τα μπαχαρικά μέχρι να γυαλίσει και να γλασάρει σε μέτρια φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και όταν μυρίσει ρίχνουμε τα σύκα και τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου.
  • Ακολούθως σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε άλλα 7 - 8 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά για να μη λιώσουν τα σύκα.

Για το ταλαγάνι:

  • Αλείφουμε το ταλαγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε το τυρί σε καυτό σχαροτήγανο ή σε σχάρα μέχρι να ροδίσει και από τις δυο μεριές.

Για το σερβίρισμα:

  • Τοποθετούμε στη μέση του πιάτου το ταλαγάνι ολόκληρο ή κομμένο στη μέση και από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα σύκου.
  • Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πίνουμε κρασί Μαλαγουζιά, ούζο ή τσίπουρο.
Κατηγορία: ξανθές σταφίδες, Ορεκτικό, πετιμέζι, σύκα, ταλαγάνι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: Γρήγορο & εύκολο, ελληνική κουζίνα, ξανθές σταφίδες, ορεκτικό, σύκα, ταλαγάνι, φθινοπωρινή συνταγή
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like 3
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close