Ιταλική μακαρονάδα καπονάτα με μελιτζάνες και κάπαρη
Απλή και εύκολη αλλά πολύ γευστική μακαρονάδα με μελιτζάνες ,ντομάτες και κάπαρη από τη γειτονική μας Σικελία. Ένα νόστιμο φαγητό που μπορούμε να το απολαύσουμε ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό με τα ψητά μας, μαζί με ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί.
Υλικά
- 500 γρ. πένες ή άλλα κοντά ζυμαρικά (βίδες ,κοχυλάκια κ.λ.π)
- 3 τεμ. τσακώνικες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους 2 εκ.
- 700 γρ. ντομάτες ώριμες τριμμένες χωρίς τα σπόρια
- 3 κουτ.σουπ. κάπαρη ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ζάρια
- 1 δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
- 100 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τις μελιτζάνες
- 50 ml μηλόξιδο
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 2 κουτ.σουπ. πετιμέζι ή 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
Για το πασπάλισμα:
- 50 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Σε λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε κυβάκια. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μη καούν και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
- Σε κατσαρόλα πλασοτέ και αφού ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 3 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
- Παράλληλα σε βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες all dente.
- Στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι προσθέτουμε τις ντομάτες, το ξίδι, το πετιμέζι, την γλυκιά πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα ντομάτας.
- Ακολούθως προσθέτουμε την κάπαρη ,τις μελιτζάνες και το μαϊντανό και ανακατεύουμε τη σάλτσα απαλά με ξύλινη κουτάλα.
- Με μια σουρωτή κουτάλα βγάζουμε τις βρασμένες πένες και τις βάζουμε στη σάλτσα με τις μελιτζάνες και την κάπαρη. Προσθέτουμε λίγο νερό από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η σάλτσα με τα ζυμαρικά.
- Σερβίρουμε την ιταλική μακαρονάδα καπονάτα πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί Αμφιλοχίας και συνοδεύουμε με λευκό ή ροζέ κρασί.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking