Ογκρατέν με πένες , σπανάκι και μανιτάρια
Εύκολη και λαχταριστή συνταγή, θα ενθουσιάσουν ακόμη και τα παιδιά που δεν δείχνουν ιδιαίτερη εκτίμηση στα λαχανικά!
Υλικά
- 500 γρ. πένες
- 500 γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετούλες
- 2 τεμ. πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος
- 330 ml κρέμα γάλακτος light
- 200 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά
- 600 γρ. φρέσκο γάλα
- 2 τεμ. αβγά
- 1 τεμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο και δύο κουτ. σουπ. ακόμη για τα μανιτάρια
- 1/2 κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε ροδέλες.
- Βράζουμε τις πένες al dente, τις σουρώνουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσουν ενώ κρατάμε μία κούπα από το νερό που τις βράσαμε.
- Στη συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, προσθέτοντας λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πράσο σε ροδέλες και μισή κούπα ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς.
- Στη συνέχεια όταν αποκτήσουν ξανθό χρώμα ρίχνουμε το σπανάκι και λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά των λαχανικών.
- Ακολούθως, ενώνουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα αβγά και τα τυριά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν με τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 35Χ25 και ρίχνουμε το μείγμα των ζυμαρικών με τα λαχανικά και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα, Μετά από μία ώρα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για δέκα λεπτά για να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα το ογκρατέν.
- Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε,