Παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ
Το παστίτσιο είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων και σε αυτή τη συνταγή θα το αγαπήσεις περισσότερο χάρη στην πλούσια και αφράτη κρέμα του!
Υλικά
Για τον κιμά:
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά
- 5 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 δοντάκι σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 φύλλο δάφνη
- 1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την μπεσαμέλ (μορνέ)
- 1500 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό παγωμένο
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 150 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 1 κρόκο αυγού
- αλάτι κατά βούληση
- λευκό πιπέρι
Για τα μακαρόνια και το μοντάρισμα του φαγητού:
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 1 ασπράδι αυγού
- 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη ή grana padano
Οδηγίες
- Σε μεγάλη κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάει ωραίο καφέ χρώμα.
- Ακολούθως προσθέτουμε το μπαχάρι, την γλυκιά πάπρικα, το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας να βγουν τα αρώματα του και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, 250 ml νερό, την κανέλα, το φύλο δάφνης και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά σκεπάζοντας την κατσαρόλα με το καπάκι. Προς το τέλος δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
- Παράλληλα και ενώ ψήνεται ο κιμάς βράζουμε τα μακαρόνια για 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό.
- Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε πάλι στην ίδια κατσαρόλα που τα βράσαμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, το ασπράδι του αυγού ελαφρά χτυπημένο σε βαθύ μπολ με τον αυγοδάρτη ,το ρεγκάτο και ανακατεύουμε με ξύλινη πιρούνα.
- Συνεχίζουμε με την μπεσαμέλ βάζοντας στην εστία μια μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει ελαφρά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώστε να δημιουργηθεί ένα roux (πηκτική κρέμα) που δένει τη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε στη συνέχεια το παγωμένο γάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μη ψηθεί το αυγό. Τέλος προσθέτουμε το ρεγκάτο και διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι και λευκό πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30χ40 εκ. και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα των μακαρονιών στρώνοντας καλά όλη την επιφάνεια του ταψιού . Συνεχίζουμε ρίχνοντας τον κιμά και τον απλώνουμε καλά επάνω στα ζυμαρικά και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια επάνω από τον κιμά. Τέλος απλώνουμε την αφράτη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνια του ταψιού και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε το παστίτσιο στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking