Ριγκατόνι ογκρατέν με κοτόπουλο, ντομάτα , πιπεριά Φλωρίνης και μοτσαρέλα
Περίσσεψε κοτόπουλο από την προηγούμενη ημέρα; Μην το πετάξετε, γιατί μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό ριγκατόνι με πιπεριές Φλωρίνης, σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα που θα τους μείνει αξέχαστο!
Υλικά
Υλικά για το ογκρατέν:
- 500 γρ. ριγκατόνι
- 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
- 250 γρ. ψητό ή βραστό κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 3 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ
- 800 γρ. σάλτσα ντομάτας
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 500 γρ. ντομάτες κονκασέ από κονσέρβα
- 50 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 15 γρ. σκόρδο πολτοποιημένο
- 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αλατίζουμε για να βγάλουν την υγρασία τους. Μαγειρεύουμε για 15 με 20 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Ακολούθως προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να σοταριστεί για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με λίγη ζάχαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς , προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαΪντανό, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.
Για το ριγκατόνι ογκρατέν:
- Σε κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό βράζουμε τα ριγκατόνι για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη μέσα σε βαθύ μπολ.
- Στο μπολ με τα ζυμαρικά προσθέτουμε 200 γρ. από τη σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και τη μισή ποσότητα ζυμαρικών. Προσθέτουμε μοιράζοντας σε όλο το ταψί τη μισή ποσότητα κοτόπουλου ψητού ή βραστού, τη μισή ποσότητα από τις ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης, πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα, συνεχίζουμε με τη μισή παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα ζυμαρικά και τα υπόλοιπα υλικά. Φροντίζουμε να τελειώσουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C βαθμούς περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα το ογκρατέν.
- Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα εποχής.
Σημειώσεις
Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας που σας περίσσεψε ή ακόμα και με ψιλοκομμένα αλλαντικά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking