Βασιλόπιτα κέικ με αρώματα Ανατολής
Σπάνια συμβαίνει να αναζητάμε σε ένα γλυκό και κάτι άλλο εκτός από τη γεύση. Η περίπτωση της βασιλόπιτας αποτελεί την εξαίρεση καθώς όλοι μας θα θέλαμε να βρεθεί στο δικό μας κομμάτι το τυχερό φλουρί που θα μας φέρει καλή τύχη στην καινούργια χρονιά.
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 140 γρ. πλήρες γάλα
- 75 γρ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα στο μούλτι σαν σκόνη
- 5 τεμ. αυγά
- 415 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουτ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 φλ.καφέ ελληνικού ρούμι ή κονιάκ
- 1/2 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
- 5 γραμ. μαστίχα Χίου σκόνη ή 3 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 1 τεμ. ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας:
- 300 γρ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την διακόσμηση:
- κλαδάκια δενδρολίβανου
- σπόρια από ρόδι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι για να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ.
- Ακολούθως ρίχνουμε το γάλα , το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και χτυπάμε πολύ καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αμύγδαλο , το αλεύρι κοσκινισμένο , το μπέικιν πάουντερ , τη μαγειρική σόδα, το μαχλέπι, τον κακουλέ και τη μαστίχα και χτυπάμε πολύ καλά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά για να μην ξεφουσκώσει με μια μαρίζ από πάνω προς τα κάτω μέχρι να ενοποιηθούν τα δυο μείγματα.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 36 εκ. και το βάζουμε στην κατάψυξη για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλευρώνουμε το ταψί καλά στον πάτο και τα τοιχώματα τινάζοντας το περιττό αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και χτυπάμε το ταψί στον πάγκο δυο με τρεις φορές για να αποφύγουμε τον αέρα και τώρα βάζουμε ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η βασιλόπιτα.
- Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μια σχάρα. Για να ρίξουμε το γλάσο λευκής σοκολάτας πρέπει να κρυώσει πολύ καλά και αφού σταθεροποιηθεί το γλάσο στολίζουμε με κλαδάκια από δενδρολίβανο και σπόρους από ρόδι.
Για το γλάσο:
- Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα βαθύ μπολ κομμένη σε μικρά κομματάκια.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί πολύ καλά και λίγο πριν φτάσει στο σημείο βρασμού την αποσύρουμε και την ρίχνουμε μέσα στη σοκολάτα.
- Αφήνουμε 3 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Όταν το γλάσο έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το ρίχνουμε επάνω από την βασιλόπιτα που είναι στη σχάρα και αφήνουμε εκεί να κρυώσει τελείως για να την μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking