Ζύμες ζαχαροπλαστικής (Σαμπλέ-Μπριζέ-Σουκρέ)
Η ζύμη είναι... επιστήμη κι αν την πετύχουμε μπορεί να μας δώσει αριστουργήματα! Η γαλλική κουζίνα μας δίνει τον "οδηγό" για να φτάσουμε τις πιο τέλειες ζύμες για τάρτες, pasta flora, μηλόπιτα, μπισκότα κ.ά.
Οδηγίες
Πατ σαμπλέ:
- Είναι η πιο γνωστή ζύμη στη ζαχαροπλαστική. Έχει τη υφή του γλυκού μπισκουί και χρησιμοποιείται με φρούτα που δεν είναι ζουμερά ή κρεμώδεις γεμίσεις. Με αυτήν φτιάχνουμε pasta flora, μηλόπιτα και μπισκότα.
Υλικά για πατ σαμπλέ:
- 150 γρ, βούτυρο
- 90 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αβγο χτυπημένο
- 250 γρ. αλεύρι
- Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα μαλακό μείγμα. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αβγό. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει μία ομοιογενής ζύμη. Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Ακολουθούμε τα βήματα της συνταγής.
Πατ σουκρέ
- Μοιάζει ως προς τη γεύση με την σαμπλέ αφού είναι γλυκιά. Είναι τραγανή γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ταιριάζει με φρούτα και χρησιμοποιείται για τάρτες, τούρτες και κλαφουτί.
Υλικά για πατ σουκρέ:
- 200 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκοι αβγού
- 1/4 κ.γ. απόσταγμα φυσικής βανίλιας
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ενώνουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρώς τους κρόκους αβγών και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στα ξηρά συστατικά. Αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία τριφτή ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και ακολουθούμε τη συνταγή μας.
Πατ μπριζέ
- Είναι μία απλή τριφτή ζύμη καθώς χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική. Έχει τραγανή υφή και είναι άγλυκη. Είναι πολλή απλή στην παρασκευή της καθώς περιέχει αλεύρι, βούτυρο, νερό. Για λίγη νοστιμιά προσθέτουμε λίγο αλάτι και ζάχαρη.
Υλικά για πατ μπριζέ:
- 200 γρ. αλεύρι
- 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- 2 κ.γ. νερό
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ και στη συνέχεια τα ενώνουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αβγό και λίγο νερό για να ενώσουμε τα υλικά και να σχηματιστεί μία ελαφριά ζύμη. Σχηματίζουμε μία μαλακή μπάλα και αφού τη τυλίξουμε με διαφανή μεμβράνη τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν από τη χρήση. Ακολουθούμε τη συνταγή.
Σημειώσεις
Tips
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο.