Chutney: Τι είναι και πως το χρησιμοποιώ

7.1K

 

Chutney: Τι είναι και πως το χρησιμοποιώ

Η λέξη chutney προέρχεται από την Ινδική λέξη chatni ή catni που σημαίνει "έντονα καρυκευμένο". Στην ινδική εκδοχή του chutney αναφερόμαστε στην ανάμειξη φρούτων ή λαχανικών με μπαχαρικά, που μαγειρεύονται μαζί για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα. Κάθε περιοχή της Ινδίας έχει τη δική της ποικιλία σε chutney με πιο διαδεδομένα τα chutney από μάνγκο και λάιμ. Chutney συναντάμε τόσο στις ασιατικές κουζίνες , ειδικά στην Ινδία , όσο και στις κουζίνες της Αμερικής και της Ευρώπης.
Το chutney πρόκειται για γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα ή λαχανικά με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα που σιγομαγειρεύονται με τη συνοδεία ξιδιού και ζάχαρης. Είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και πικάντικο τουρσί , αρωματικό και έντονο με μπαχαρικά.
Τα chutney συνοδεύουν κρύο ή ζεστό κρέας ,πουλερικά σε φέτες , αλλαντικά, τυριά, αυγά ή λαχανικά. Ταιριάζουν με αλμυρά μπισκότα ή αλμυρά κουλουράκια, φρέσκο ψωμί και νοστιμίζουν τα σάντουιτς ή τα τοστ. Μπορούν όμως να προστεθούν και στο μαγείρεμα άλλων πιάτων και να εμπλουτίσουν τη γεύση τους.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:
Σε οποιοδήποτε σάντουιτς μπορείτε να απλώσετε επάνω στα συστατικά του και να βελτιώσετε τη γεύση του.
Ως dressing σαλάτας, ανακατεύοντας το μαζί με γιαούρτι, λάδι, λεμόνι και αλάτι. Ταιριάζουν ιδιαίτερα με ανάμεικτες σαλάτες όπως λάχανο, κινέζικο λάχανο ή iceberg.
Σε άσπρο ρύζι ,μαζί με πράσινα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και λεμόνι έτσι γίνεται ζουμερό και με απίθανη γεύση.
Στην ψητή μπριζόλα ταιριάζει άψογα όπως και στα παϊδάκια στα κάρβουνα και γενικά με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και ψητό κοτόπουλο στη σχάρα.
Αν τα αραιώσετε με λίγο νερό, μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα ψητού κρέατος, π.χ: ψητό κότσι ή γαλοπούλα κ.λ.π.
Μια και μόνο κουταλιά chutney μπορεί να μεταμορφώσει τη σάλτσα κάθε μαγειρευτού φαγητού.
Τα chutney ταιριάζουν απίστευτα σε μια πιατέλα με τυριά και αλλαντικά και μπορούν να συνοδεύσουν παγωμένα κρασιά.
Παρακάτω σας γράφω αναλυτικά διάφορες προτάσεις για να συνδυάσετε τα chutney

Οδηγίες

Προτάσεις για chutney:

  • Το chutney παντζάρι με την καυτερή γεύση του ταιριάζει με όλα τα καλοκαιρινά πιάτα και τους δίνει spicy γεύση. Άνετα μπορεί να αναβαθμίσει όλα τα ψητά λαχανικά , τα ψητά κρέατα και τα ψητά ψάρια. Ταιριάζει απίστευτα σε μια μακαρονάδα με φράουλες και ψητά παντζάρια και απογειώνει όλα τα πιάτα σε μια γκουρμέ κουζίνα.
    Το chutney γλυκιά πιπεριά με τη γλυκιά του γεύση αναδεικνύει τις μακαρονάδες, ταιριάζει απόλυτα στη γέμιση μιας μπαγκέτας, αναβαθμίζει τη γεύση μιας πίτσας κα δίνει νόστιμη γεύση σε ένα ντιπ για σνακ.
    Το chutney μήλο με το υπέροχο μυρωδάτο άρωμα μήλου και μπαχαρικών ενισχύει τη γεύση σε όλες τις χειμωνιάτικες σούπες. Ταιριάζει με τα ψητά κρέατα σχάρας και αναβαθμίζει τα ψητά λαχανικά. Δίνει απίστευτη γεύση σε όλες τις λευκές σάλτσες και μπορεί να απογειώσει κάθε είδους σνακ, σάντουιτς και ντιπ.
    Το chutney δαμάσκηνο με τη φρουτένια γεύση του μπορεί να αναβαθμίσει τη γεύση στο μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας του φούρνου ή της κατσαρόλας. Ταιριάζει απίστευτα με το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα στο φούρνο. Δένει επίσης αρμονικά με όλα τα πικάντικα τυριά και τα αλλαντικά. Μπορεί να δώσει έξτρα γεύση στις σάλτσες, τις σαλάτες, στα ψάρια και τα θαλασσινά.
    Το chutney φράουλα με τη φρουτένια και δροσερή γεύση της φράουλας δένει αρμονικά με κάθε είδους αλλαντικό και ταιριάζει σε σάντουιτς με προσούτο ή με σύγκλινο Μάνης, καπνιστό χοιρινό ή νούμπουλο. Αναβαθμίζει τη γεύση σε σάντουιτς με ελληνικά τυριά όπως πικάντικη γραβιέρα, κεφαλοτύρι και συνοδεύει πολύ ευχάριστα όλα τα λευκά κατσικίσια τυριά.
    Το chutney σύκο με την ντελικάτη γεύση του σύκου δένει αρμονικά με όλα τα ψητά κρέατα ,ταιριάζει με τα λουκάνικα και μπορεί να συνοδεύσει ένα πλατό τυριών και αλλαντικών. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός για όλα τα ντιπ, τα σνακ και τα berger. Άνετα αναβαθμίζει τα αλμυρά κέικ με αλλαντικά και τα αλμυρά στρούντελ με γέμιση από κρεατικά.
    Το chutney ντομάτα με την απαλή γεύση της ντομάτας δένει αρμονικά με όλα τα αλλαντικά και τα τυριά. Αναβαθμίζει τη sause ΒΒQ γευστικά και κάθε σάλτσα ντομάτας. Μπορεί να ενισχύσει τη γεύση της ψητής γαλοπούλας και όλων των πουλερικών. Ταιριάζει απίστευτα με το hot dog και κάθε είδους berger.
    To chutney κρεμμύδι με τη γλυκόξινη γεύση του μπορεί να αναβαθμίσει όλες τις σάλτσες, τις σαλάτες και όλα τα ψητά λαχανικά. Ταιριάζει με τα σάντουιτς , τα berger και μπαίνει ως συνοδευτικό σε ένα πλατό με πικάντικα τυριά και αλλαντικά. Αναβαθμίζει τη γεύση σε όλα τα σκούρα κρέατα, τα μπιφτέκια και τα hot dog. Δίνει γεύση στις σαλάτες, σε όλα τα ψητά λουκάνικα και τα ανατολίτικα κεμπάπ. Προσθέτει υπέροχη γεύση σε μια τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και αλλαντικά.
    Το chutney πορτοκάλι με την απίστευτη όξινη και φρουτένια γεύση του δένει αρμονικά με όλα τα ψητά πουλερικά, ταιριάζει στη χοιρινή τηγανιά και δίνει εξαιρετικά απίστευτη γεύση στις μπριζόλες και τα λουκάνικα. Αναδεικνύει όλα τα όσπρια στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και δίνει έξτρα γεύση και δροσιά στις πράσινες σαλάτες.
    Το chutney καρότο μπορεί να δώσει έξτρα γεύση σε όλα τα όσπρια του φούρνου και της κατσαρόλας. Δένει αρμονικά με τα λαδερά, ταιριάζει με τα αλμυρά κρουασάν και δίνει έξτρα γεύση στις μπαγκέτες.
Κατηγορία: chutney, Ορεκτικό
Κουζίνα: Ινδική
Λέξη Κλειδί: chutney, tipς και συμβουλές, vegan, γλυκόξινη μαρμελάδα, εύκολη συνταγή, νηστεία, ορεκτικά
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close