Κεμπάπ γιαουρτλού

7.4K

 

Κεμπάπ γιαουρτλού

Ανατολίτικο μερακλίδικο κεμπάπ γιαουρτλού με όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία ενός εκλεκτού μεζέ για την Τσικνοπέμπτη μαζί με μπυρίτσα και καλή παρέα!
Μερίδες 10
Προετοιμασία 25 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 55 λεπτά

Υλικά

  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ποντίκι
  • 300 γρ. αρνίσιο κιμά από μπούτι
  • 2 κουτ.σουπ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
  • 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ψήσιμο των κεμπάπ
  • 110 γρ. κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • 2 - 3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 - 2 δοντάκια σκόρδο
  • 2 γρ. κόλιανδρο σκόνη
  • 3 γρ. σούμακ (ανατολίτικο μπαχαρικό )
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 γρ. κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 2 τεμ. ώριμες ντομάτες χωρίς τα σπόρια τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
  • 1 τεμ. κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το σερβίρισμα:

  • πίτες για σουβλάκι
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • πάπρικα καπνιστή
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια

Οδηγίες

Για το κεμπάπ:

  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα δυο είδη κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι περασμένο από το μπλέντερ μαζί με τον μαϊντανό και το σκόρδο, το αυγό ,το ελαιόλαδο ,τη φρυγανιά, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα να ενωθούν οι γεύσεις μεταξύ τους βρέχοντας συχνά τα χέρια μας με παγωμένο νερό για να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια αλλά και για να δώσει την απαιτούμενη υγρασία στον κιμά.
  • Καλύπτουμε το μείγμα του κιμά με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 2 ώρες ιδανικά για ένα βράδυ.
  • Όταν είναι έτοιμη η ζύμη φτιάχνουμε μπαστούνια ( όχι πολύ παχουλά ) και τα βάζουμε μέσα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη και έχουμε φτιάξει τα κεμπάπ τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.
  • Ψήνουμε στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά και στα μισά του χρόνου τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τα περιχύνουμε με τα ζουμάκια τους για να μη στεγνώσουν. Όταν αρχίσουν να ξεροψήνονται οι άκρες και να έχουν ροδίσει τα βγάζουμε από το φούρνο.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας βάζοντας μια μικρή κατσαρόλα στη φωτιά και όταν κάψει ελαφρά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί σε μέτρια φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να σοταριστεί ο πελτές και να βγάλει το άρωμά του.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ,τα μπαχαρικά ,αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα .

Για το μοντάρισμα:

  • Περνάμε τις πίτες για σουβλάκι από αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν για λίγο και από τις δυο μεριές.
  • Βάζουμε σε όλη την επιφάνεια της κάθε πίτας σάλτσα ντομάτας και δυο με τρία κεμπάπ στο κέντρο της πίτας.
  • Στο τέλος πάνω από τα κεμπάπ βάζουμε λίγη σάλτσα ντομάτας επιπλέον και προσθέτουμε γιαούρτι στραγγιστό, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό για τη δροσιά.
  • Σερβίρουμε τα γιαουρτλού κεμπάπ με παγωμένη μπύρα.

Σημειώσεις

Tipς:Για το γιαουρτλού κεμπάπ δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χοιρινό κιμά αλλά μόνο κιμά από μοσχάρι και αρνί ή χεράκι προβατίνας.
Ο κιμάς πρέπει να είναι περασμένος 2 φορές από την κρεατομηχανή απαραίτητα. Στο κεμπάπ δεν χρησιμοποιούμε ψωμί γιατί δεν είναι μπιφτέκια ή κεφτέδες αλλά μόνο 1 -2 κουτ.σούπας φρυγανιά αν χρειαστεί για να έχει καλύτερη συνοχή.
Το μυστικό για το ζύμωμα είναι ότι πρέπει να γίνεται πολύ γρήγορα και με δυνατές κινήσεις, ώστε να μη ζεσταθεί το μείγμα του κιμά και να βρέχουμε κάθε φορά τα χέρια μας με παγωμένο νερό έτσι ώστε να μην κολλάει ο κιμάς όταν πλάθουμε τα κεμπάπ σε μπαστούνια.
Κατηγορία: αρνί, γιαούρτι, Κυρίως Γεύμα, μοσχάρι, ντομάτες
Κουζίνα: Τουρκική
Λέξη Κλειδί: αρνί, γιαούρτι, κυρίως γεύμα, μοσχάρι, νόστιμη συνταγή, ορεκτικά, παραδοσιακη συνταγη, πάρτυ, Τσικνοπέμπτη
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close