Τηγανόψωμα με φέτα στο air fryer
Εύκολα, γρήγορα, τραγανά και νόστιμα τηγανόψωμα με φέτα στο air fryer. Απίθανη συνταγή που παρόλο που απαιτείται να ανοίξουμε φύλλο ετοιμάζονται πανεύκολα και ψήνονται στο air fryer χωρίς τηγάνι και χωρίς περιττά λάδια μέσα σε λίγα λεπτά. Το σίγουρο είναι ότι ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό ή κίτρινο αλεύρι για ψωμί και πίτες
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 2 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
- 250 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
Για την επικάλυψη:
- ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι ,την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε στην αρχή με μια σπάτουλα και μετά σιγά σιγά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί ένα εύπλαστο ζυμαράκι. Αν είναι σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να το φέρουμε εκεί που θέλουμε. Αντίθετα αν κολλάει η ζύμη προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει εύπλαστο το ζυμάρι μας.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο ( περίπου 1 ώρα ).
- Στη συνέχεια σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε ελαφρά γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες της ζύμης να σχηματιστεί ένα καρβελάκι και ακολούθως δίνουμε το σχήμα χοντρού μπαστουνιού που το κόβουμε στη μέση.
- Κόβουμε τα κάθε μπαστούνι σε 6 κομμάτια των 100 γρ. και ζυμώνουμε όλα τα κομμάτια της ζύμης σε μπαλάκια. Με μια καθαρή πετσέτα καλύπτουμε τα μπαλάκια για να μη ξεραθούν.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε ένα μπαλάκι, Με απαλές κινήσεις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό σχήμα και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη ένα πιτάκι 15 εκ. περίπου.
- Τοποθετούμε στο κέντρο 2 κουταλιές της σούπας τυρί φέτα και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τις ενώσεις του ζυμαριού να κλείσουν πολύ καλά. Γυρίζουμε το πιτάκι με τις άκρες προς τα κάτω και με τη βοήθεια του πλάστη το ζυμώνουμε ελαφρά να πλατύνει ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα πιτάκια.
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου περνάμε τα πιτάκια με ελαιόλαδο και από τις δυο μεριές.
- Βάζουμε τα πιτάκια στη σχάρα του air fryer ανά 3 και ψήνουμε στους 180 C βαθμούς για 15 λεπτά. Στα μισά του χρόνου τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα τηγανόψωμα μέχρι όλα να ψηθούν.
- Όταν είναι όλα έτοιμα τα σερβίρουμε σε πιατέλα και απολαμβάνουμε.
Σημειώσεις
Tip: Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα 2 με 3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να τα ψήσουμε στο φούρνο τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 C βαθμούς για 10 λεπτά από κάθε μεριά περίπου ανάλογα το φούρνο μέχρι να ψηθούν τα τηγανόψωμα και να ροδίσουν.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking