Τυρόψωμο

4.4K

 

Τυρόψωμο

Δώστε άλλη γεύση στο καθημερινό σας τραπέζι αντικαθιστώντας το κλασσικό ψωμί ημέρας με τυρόψωμο με μια εύκολη συνταγή που δεν χρειάζεται μίξερ και πολύ ζύμωμα.
Προετοιμασία 45 λεπτά
Μαγείρεμα 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Υλικά

  • 450 γρ. αλεύρι κατάλληλο για ψωμί
  • 1/2 κουτ.σούπας μαγιά σε σκόνη
  • 1- 1/4 φλ.τσ. νερό χλιαρό
  • 1/2 κουτ.σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ.τσ. τυρί φέτα τριμμένη
  • 2 κουτ.σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 τεμ. αυγό (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το μίγμα με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1/2 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  • Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και το μείγμα με τη μαγιά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στα υγρά υλικά και να πάρουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη που να μη να κολλάει. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να την φτάσουμε στο σημείο που να μη κολλάει η ζύμη.
  • Σκεπάζουμε την λεκάνη με διαφανή μεμβράνη και καλύπτουμε με πετσέτα και την αφήνουμε στην κουζίνας για 2 ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί και να φουσκώσει.
  • Μετά από 2 ώρες ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη τα τυριά και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ζυμώνουμε 2 μικρά καρβελάκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που την έχουμε λαδώσει ελαφρά.
  • Πατάμε ελαφρά τα καρβελάκια να πλατύνουν με τα χέρια μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη.
  • Χαράζουμε κάθε καρβελάκι με την μύτη ενός μαχαιριού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 - 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν στον πάγκο της κουζίνας επάνω σε σχάρα για να παραμείνουν ξεροψημένα και να μη πανιάσουν.

Σημειώσεις

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί φέτα και το κεφαλοτύρι με όποιο άλλο τυρί σας αρέσει.
Στην ίδια ζύμη μπορείτε να βάλετε ροδέλες ελιάς ή λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη με ρίγανη ή θυμάρι.
Κατηγορία: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, κεφαλοτύρι, τυρί φέτα, τυρόψωμο
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, Γρήγορο & εύκολο, σνακ, σχολικά σνακ, τυρόψωμο
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close