Φοκάτσια με σπαράγγια και χρωματιστές πιπεριές
Η φοκάτσια είναι ένα επίπεδο ψωμί με ελαιόλαδο , λαχανικά και αλάτι που μας έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία. Η συγκεκριμμένη συνταγή είναι πανεύκολη χωρίς πολύ ζύμωμα γιατί η μαγιά και η ξεκούραση της ζύμης θα κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά για εσάς έτσι θα βγει μια ζύμη αφράτη και πολύ λαχταριστή .
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί και την επικάλυψη της ζύμης
- 15 γρ. φρέσκια μαγιά ή 4 - 6 γρ. ξερή μαγιά
- 1 κου.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
Για την επικάλυψη της ζύμης :
- κόκκινες , κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές
- σπαράγγια ,φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια
- ντοματίνια
- σιμιγδάλι ψιλό
- ανθός αλατιού
Οδηγίες
- Βάζουμε μέσα σε ένα μπολ το χλιαρό νερό , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη .
- Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά .
- Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ για δυο λεπτά ή εναλλακτικά ζυμώνουμε με τα χέρια .
- Ακολούθως προσθέτουμε το αλάτι και τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα δυο λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που λίγο θα κολλάει άλλα αυτό μη σας ανησυχήσει γιατί αυτή η ζύμη έτσι βγαίνει.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Κοσκινίζουμε με σιμιγδάλι τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι ανοίγοντας απαλά με τα ακροδάχτυλα τη ζύμη (αφού πρώτα λαδώσουμε τα χέρια μας ) και στη συνέχεια τη γυρίζουμε και από την άλλη μεριά να καλυφθεί με σιμιγδάλι.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 38 Χ 25 εκ. και μεταφέρουμε τη ζύμη με προσοχή και ανοίγουμε σιγά σιγά με τα ακροδάχτυλα μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα όλη την επιφάνεια της ζύμης για να σχηματιστούν λακκουβίτσες και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να πάει παντού.
- Κόβουμε τα λαχανικά και στολίζουμε την επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και περιχύνουμε εκ νέου λίγο λάδι επάνω από τα λαχανικά.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 35 - 40 λεπτά.
- Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά .
- Όταν κρυώσει η φοκάτσια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Σημειώσεις
Tipς : Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από σπαράγγια , ντοματίνια και πιπεριές όποια άλλα λαχανικά μας αρέσουν , απλά δεν ξεχνάμε να βάλουμε από πάνω ελαιόλαδο για να μη ξεραθούν τα λαχανικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος .
Αν χρησιμοποιήσετε σπαράγγια πρέπει πρώτα να καθαρίσετε τις εξωτερικές ίνες και να κόψετε το σκληρό μέρος των λαχανικών τρία δάχτυλα από το τέλος περίπου .
Ακολούθως πρέπει να τα ζεματίσετε τα σπαράγγια μόνο για ένα λεπτό και στη συνέχεια να τα βάλετε σε παγωμένο νερό με παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός . Στη συνέχεια να ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking