Βυζαντινό με τσουρέκι

2.7K

 

Βυζαντινό με τσουρέκι

Το Βυζαντινό ή πολίτικο είναι ένα πάρα πολύ παλιό σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με απίθανη κρέμα βανίλιας και μπόλικη κανέλα που μας έρχεται από την Πόλη. Η κλασσική συνταγή έχει σαν βάση της το ραβανί και κρέμα βανίλιας με πάρα πολλά αυγά. Ωστόσο εδώ έγιναν κάποιες αλλαγές και αντικαταστάθηκε το ραβανί με πασχαλινό τσουρέκι που μας περίσσεψε και η κρέμα έγινε σε πιο light μορφή χωρίς αυγά, χωρίς να χάσει όμως καθόλου σε γεύση!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 4 ώρες 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 4 ώρες 35 λεπτά

Υλικά

Υλικά για τη βάση:

  • 7 -8 φέτες τσουρέκι

Για την κρέμα:

  • 1200 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 120 γρ. κορν φλάουρ
  • 230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 2 τεμ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 τεμ. ξυλάκι κανέλας
  • 1 τεμ. φλούδα πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη:

  • κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και όταν ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε το σιρόπι στη φωτιά για 2 λεπτά και αποσύρουμε αφήνοντας το να κρυώσει πολύ καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς.
  • Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους 2 εκατοστά περίπου και τις στρώνουμε σε ταψί με διαστάσεις 30 χ 25 εκ. τη μια φέτα δίπλα στην άλλη φροντίζοντας να καλύψουμε τα κενά με κομματάκια τσουρεκιού.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά το τσουρέκι για να ξεραθεί και να τραβήξει καλύτερα το σιρόπι.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο μετά από 10 λεπτά και όπως είναι καυτό το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας εκτός από τη βανίλια και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  • Όταν είναι έτοιμη η κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε όπως είναι καυτή επάνω από τις σιροπιασμένες φέτες του τσουρεκιού.
  • Ισιώνουμε την κρέμα με τη ράχη ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με μπόλικη κανέλα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το γλυκό και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 4 ώρες τουλάχιστον.
  • Όταν έχει παγώσει πολύ καλά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τσουρέκι με brioche ή babka ή κάποιο κέικ που δεν έχουμε καταναλώσει άμεσα και έχει μπαγιατέψει. Ωστόσο και πάλι θα ακολουθήσουμε τη ίδια διαδικασία με τον φούρνο, γιατί εκεί είναι το μυστικό για να γίνει ωραίο το σιρόπιασμα του γλυκού. 
Κατηγορία: γάλα, γλυκά, κανέλα, τσουρέκι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: γάλα, γιορτινό τραπέζι, Γλυκά, κανέλα, παραδοσιακη συνταγη, Πάσχα, τσουρέκι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close