Γλυκό ψυγείου με κάστανα και σοκολάτα

4.2K

 

Γλυκό ψυγείου με κάστανα και σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου με κάστανα και σοκολάτα ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά που μοιάζει με τιραμισού αλλά έχει επικάλυψη σοκολάτας.
Μερίδες 12
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 2 ώρες

Υλικά

Υλικά για το γλυκό ψυγείου:

  • 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
  • 400 γρ. ζεστό νερό
  • 2 - 1/2 κουτ.γλ. espresso σε σκόνη ή στιγμιαίο καφέ
  • 2 σφηνάκια λικέρ καφέ ή κονιάκ

Για την κρέμα κάστανο:

  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα ( καθαρό βάρος χωρίς τα φλούδια )
  • 4 -5 κουτ.σουπ. χλιαρό νερό

Υλικά για την κρέμα :

  • 600 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά παγωμένη
  • 4 τεμ. φύλλα ζελατίνης

Για την σοκολάτα γκανάζ:

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την διακόσμηση:

  • χρωματιστά κουφετάκια ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες

  • Σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τα κάστανα αφού τα χαράξουμε πρώτα σταυρωτά και στη συνέχεια τα καθαρίζουμε από τα φλούδια και τα πολτοποιούμε μαζί με 4 -5 κουταλιές νερό στο πολυμηχάνημα μέχρι να πάρουμε μια κρέμα λεία και απαλή.
  • Βάζουμε σε μπολ 250 ml χλιαρό νερό με τον καφέ espresso ή με νες καφέ μέχρι να διαλυθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό μαζί με το λικέρ καφέ ή κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
  • Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος να γίνει σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
  • Αφρατεύουμε το μασκαρπόνε στο μίξερ με το σύρμα και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και την υγρή βανίλια ανακατεύοντας καλά.
  • Ενώνουμε το μασκαρπόνε με την κρέμα κάστανο και χτυπάμε λίγο με το σύρμα του μίξερ να ενωθούν τα υλικά.
  • Σε μικρό μπρίκι βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και αφού βράσει ρίχνουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Στη συνέχεια μέσα στο μπρίκι βάζουμε 2 κουταλιές από μείγμα τυριού - κάστανου που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αμέσως ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ με το τυρί κρέμα και την κρέμα κάστανο και ανακατεύουμε καλά.
  • Ενώνουμε τη σαντιγί με την κρέμα κάστανο και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω με μια μαρίζ με προσοχή να μη ξεφουσκώσει η σαντιγί.
  • Σε παραλληλόγραμμο πυρέξ 35 x 45 εκ. τοποθετούμε μια στρώση από μπισκότα σαβαγιάρ αφού πρώτα τα βρέξουμε στο μείγμα καφέ που ετοιμάσαμε και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήσουμε κενά.
  • Από πάνω βάζουμε τη μισή ποσότητα κρέμα κάστανου που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας.
  • Στη συνέχεια κάνουμε άλλη μια στρώση από μπισκότα σαβαγιάρ και τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα κάστανο και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη την επιφάνεια του γλυκού και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα.
  • Ακολούθως κομματιάζουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και την βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω καυτή την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η σοκολάτα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε το πυρέξ από το ψυγείο αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη και περιχύνουμε σιγά σιγά με τη γκανάζ σοκολάτας .
  • Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα χρωματιστά κουφετάκια ζαχαροπλαστικής και βάζουμε πάλι στο ψυγείο να παγώσει το γλυκό για 2 ώρες περίπου.
  • Όταν είναι έτοιμο κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.
Κατηγορία: Γλυκό, γλυκό γιορτής, γλυκό ψυγείου, κάστανα, σαβαγιάρ, σοκολάτα, τυρί κρέμα
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, κάστανα, σαβαγιάρ, Σοκολάτα, τυρί κρέμα, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close