Εύκολη τούρτα κατσαρόλας
Πανεύκολη τούρτα κατσαρόλας με σοκολάτα που η γεύση της θυμίζει το γνωστό κορμό, σε μια μαμαδίστικη συνταγή που μας έρχεται από τα παλιά αλλά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή.
Υλικά
Για την τούρτα κατσαρόλας:
- 400 γρ. μπισκότα Πτι Μπερ
- 800 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 4 κουτ.σουπ. κορν φλάουρ
- 4 κουτ.σουπ. κακάο άγλυκο
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 50 γρ. αγελαδινό ή φυτικό βούτυρο
- 4 κουτ.σουπ. ζάχαρη
- 4 κουτ.σουπ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 1/2 τεμ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 τεμ. βανιλίνη
Για την γκανάζ:
- 250 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας 75% κακάο
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη:
- ψιλοκομμένα φουντούκια
Οδηγίες
- Κομμματιάζουμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ.
- Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το κακάο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η κρέμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε την σοκολάτα κουβερτούρας σε κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανιλίνη , το βούτυρο και τα φουντούκια και ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Όπως είναι καυτή η κρέμα την ρίχνουμε μέσα στα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να βραχούν τα μπισκότα πολύ καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα του κέικ 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο ή σε πυρέξ και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στη συνέχεια καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του γλυκού και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 3 ώρες περίπου.
Για την γκανάζ:
- Κομματιάζουμε την σοκολάτα κουβερτούρα και την βάζουμε σε βαθύ γυάλινο μπολ.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρό μπρίκι και το βάζουμε στην εστία να ζεσταθεί πολύ καλά. Αποσύρουμε την κρέμα γάλακτος λίγο πριν φτάσει στο σημείο του βρασμού και την ρίχνουμε μέσα στην κομματισμένη σοκολάτα .
- Αφήνουμε 3 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει τελείως και αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το τελείωμα του γλυκού:
- Βγάζουμε από το ψυγείο την τούρτα αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη και περιχύνουμε με την γκανάζ φροντίζοντας να πάει παντού.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φουντούκια και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει για άλλες δυο ώρες.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε περιστρέφουμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω από το δαχτυλίδι της αποσπώμενης φόρμας και αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.
- Κόβουμε σε κομμάτια την τούρτα κατσαρόλας και σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
Tipς: Αν σας αρέσουν τα φρούτα μέσα σε τούρτες μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην τούρτα κατσαρόλας ψιλοκομμένες φράουλες, κεράσια ή βερίκοκα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking