Κέικ με δαμάσκηνα και μπισκοτένιο crumble βρώμης με σοκολάτα

3K

 

Κέικ με δαμάσκηνα και μπισκοτένιο crumble βρώμης με σοκολάτα

Αφράτο κέικ με δαμάσκηνα με μια σπέσιαλ επικάλυψη από μπισκότα βρώμης με σοκολάτα και κανέλα. Ένα ξεχωριστό κέικ πολύ ελαφρύ και γευστικό γιατί δεν περιέχει βούτυρο ιδανικό για το πρωινό της οικογένειας!
Μερίδες 10
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 5 λεπτά

Υλικά

  • 14 τεμ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στη μέση
  • 4 τεμ. αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 130 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ ή ηλιέλαιο
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 τεμ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 τεμ. πρέζα αλάτι
  • λίγο φυτικό βούτυρο για το ταψί

Για το crumble:

  • 20 τεμ. μπισκότα βρώμης με σοκολάτα χοντροκομμένα
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο φυτικό κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το crumble στον επεξεργαστή και τα χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα έτσι ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με χοντρή βρεγμένη άμμο. Δεν θέλουμε να είναι εντελώς λιωμένο το μείγμα αλλά να υπάρχουν μικρά κομματάκια από τα μπισκότα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να ενωθούν τα υλικά.
  • Ακολούθως ρίχνουμε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο γιαούρτι ενώ δεν σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ.
  • Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι , το ελαιόλαδο, την υγρή βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι και χτυπάμε πολύ λίγο ίσα να ενωθούν τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια στρογγυλή φόρμα διαστάσεων 22 εκ. και στον πάτο στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ισιώνουμε με την ράχη ενός κουταλιού, έτσι ώστε να υπάρχει παντού το ίδιο πάχος. Στη συνέχεια καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κέικ με τα δαμάσκηνα με την κομμένη μεριά προς τα πάνω .
  • Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια από τα δαμάσκηνα με το μπισκοτένιο crumble που ετοιμάσαμε και ψήνουμε για 50 λεπτά στις αντιστάσεις.
  • Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στον πάγκο εργασίας και στη συνέχεια αφού κρυώσει πολύ καλά ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μια πιατέλα και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
  • Όταν πρόκειται να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε κομμάτια.

Σημειώσεις

Tipς: Μπορούμε αντί για δαμάσκηνα να χρησιμοποιήσουμε βανίλιες ή να κάνουμε μίξη και από τα δυο φρούτα.
Κατηγορία: βρώμη, γλυκά, δαμάσκηνα, κέικ, σοκολάτα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: βρώμη, Γλυκά, δαμάσκηνα, ελαιόλαδο, ελληνική κουζίνα, κέικ, Σοκολάτα, φθινοπωρινή συνταγή
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close