Μαρμελάδα νεκταρίνι με λικέρ βερίκοκο
Μαρμελάδα νεκταρίνι με ένα υλικό έκπληξη που απογειώνει τη γεύση της, ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια διαφορετική γεύση. Το άρωμα του λικέρ συμπληρώνει η βανίλια με τις όμορφες αρωματικές νότες της!
Υλικά
- 1 κιλό νεκταρίνια 'ωριμα καθαρό βάρος
- 600 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ.γλ. χυμός λεμονιού
- 40 γρ. λικέρ βερίκοκο ή κονιάκ
- 1 κουτ.γλ. βανίλια υγρή ή μερικά φύλλα αρπαρόριζα
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τα νεκταρίνια και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό στο κάτω μέρος από τα νεκταρίνια και τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό για 1 λεπτό, έτσι ώστε να μαλακώσει η φλούδα τους.
- Βγάζουμε τα νεκταρίνια με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, ώστε να κρυώσουν αμέσως.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα τραβώντας τη με το χέρι και κόβουμε τα νεκταρίνια σε μικρά κυβάκια.
- Ακολούθως βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια από τα νεκταρίνια μαζί με τη ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε για 30 λεπτά να λιώσει λίγο η ζάχαρη και να βγάλουν τα νεκταρίνια τα αρώματά τους.
- Όταν περάσει η ώρα βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί η ζάχαρη και να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αν στην επιφάνεια της μαρμελάδας δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Μετά από 20 λεπτά περίπου η μαρμελάδα θα έχει δέσει και τα φρούτα θα έχουν διαλυθεί.
- Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού , το λικέρ και την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμα και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Γεμίζουμε με αποστειρωμένα βάζα ( για την αποστείρωση των βάζων βλ. Tipς και συμβουλές ) τα κλείνουμε και τα φυλάσουμε σε σκοτεινό μέρος. Αν δεν την καταναλώσουμε σε 2 μήνες τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδα στη συνέχεια το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις
Tip: Για να δούμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για λίγο να παγώσει. Το βγάζουμε και ρίχνουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα, φυσάμε να κρυώσει και με το δάχτυλό μας σχηματίζουμε στη μέση της μια γραμμή. Αν η γραμμή σβηστεί γρήγορα από τη μαρμελάδα που θα τρέξει, την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα. Αν παραμείνει ευδιάκριτη αποσύρουμε από τη φωτιά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking