Μιλφέιγ σοκολάτας
Απίθανο και εντυπωσιακό γλυκό με τραγανή και ανάλαφρη σφολιάτα που συνοδεύεται από πλούσια και αφράτη κρέμα σοκολάτας. Λαχταριστό γλυκό για όλες τις περιστάσεις που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτα εμπορίου
Για την κρέμα σοκολάτα:
- 8 τεμ. κρόκοι αυγών
- 800 γρ. γάλα φρέσκο αγελαδινό
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 65 γρ. κορν φλάουρ
- 25 γρ. άγλυκο κακάο
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 1 τεμ. βανιλίνη
Για την επικάλυψη:
- τριμμένη ινδική καρύδα
Οδηγίες
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το φρέσκο γάλα και το τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί και λίγο πριν φτάσει στο σημείο του βρασμού αποσύρουμε από την φωτιά.
- Παράλληλα μέσα σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μαζί με την ζάχαρη άχνη, το κόρν φλάουρ και το άγλυκο κακάο μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μοιάζουν με κρέμα.
- Όταν είναι έτοιμο το γάλα το ρίχνουμε σε δόσεις μέσα στο μείγμα των αυγών και χτυπάμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα μέσα στο μπολ το αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και το τοποθετούμε στη φωτιά να δέσει η κρέμα σε μέτρια θερμοκρασία ,ενώ δεν σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα για να μην κολλήσει η κρέμα.
- Η κρέμα είναι έτοιμη όταν αρχίσει να κοχλάζει και να σχηματίζει στην επιφάνεια φουσκάλες. Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα στην κρέμα την σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε κόψει πρώτα σε κομματάκια μαζί με το βούτυρο και την βανιλίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα.
- Αν τυχόν υπάρχουν μικροί σβόλοι ή κομματάκια την χτυπάμε για λίγο με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή και στη συνέχεια την αδειάζουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες να παγώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στον αέρα .
- Απλώνουμε την σφολιάτα στον πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε τρεις λωρίδες ιδίου μήκους και τρυπάμε τα κομμάτια με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσουν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε με προσοχή τις λωρίδες σφολιάτας κατά μήκος και τις ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Για την συναρμολόγηση:
- Βγάζουμε την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη, την βάζουμε μέσα σε βαθύ μπολ και αφρατεύουμε για λίγο με τον αυγοδάρτη μέχρι να αποκτήσει λεία και απαλή υφή.
- Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με την κρέμα σοκολάτας που ετοιμάσαμε και βάζουμε ελάχιστη κρέμα σε παραλληλόγραμμη πιατέλα σε 2 - 3 σημεία για να κολλήσει η σφολιάτα.
- Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας και γεμίζουμε την επιφάνεια με κρέμα σοκολάτας με την βοήθεια του κορνέ ζαχαροπλαστικής.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές με φύλλο σφολιάτας και κρέμα σοκολάτας μέχρι να κάνουμε τρεις στρώσεις από σφολιάτα και κρέμα.
- Φροντίζουμε η τελευταία στρώση να είναι με κρέμα σοκολάτας και κάνουμε διακοσμητικές ροζέτες με το κορνέ ζαχαροπλαστικής. Τέλος πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα την επιφάνεια του μιλφέιγ και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να σερβίρουμε.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε κόβουμε το μιλφέιγ σοκολάτας σε κομμάτια.
Σημειώσεις
Tipς: Η συγκεκριμμένη κρέμα σοκολάτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τούρτες, τάρτες, κορμούς, προφιτερόλ ή να σερβιριστεί και μόνη της μέσα σε γυάλινα μπολ.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking