Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου
Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται ! Με απλά υλικά φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα και βουτυράτα κουλουράκια που το άρωμα τους θυμίζει Άνοιξη και η γεύση τους μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια στην κουζίνα της μαμάς!
Υλικά
- 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 τεμ. κρόκοι αυγών
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 τεμ. ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
Για το άλειμμα :
- 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
Οδηγίες
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με το σύρμα για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν τα υλικά .
- Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενωθούν τα υλικά .
- Συνεχίζουμε βγάζοντας το σύρμα και τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε την υγρή βανίλια μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε για λίγο ακόμη και έπειτα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι , εναλλάξ με το γάλα .
- Χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή και μετά αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ , μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μίξερ. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα κι αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς .
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου και πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε χοντρό κορδόνι, σε πάχος όσο το δάχτυλό μας , και στη συνέχεια πλέκουμε μια κοτσιδούλα.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα, και τα αλείφουμε με ένα πινελάκι με το χτυπημένο αυγό .
- Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μέχρι να ροδίσουν .
- Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζουμε σε πιατέλα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking