Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας
Η πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που μας θυμίζει τα Κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς! Σε αυτή τη συνταγή θα ανακαλύψεις το μυστικό της επιτυχίας για την πιο ωραία σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα αν ακολουθήσεις σωστά όλα τα βήματα!
Υλικά
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα:
- 500 γρ. φύλλα κρούστας ( 12 φύλλα )
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 200 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 τεμ. αυγά μεγάλα
- 210 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γρ. νερό
- 150 γρ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 τεμ. φλούδες από πορτοκάλι
Οδηγίες
- Ξεκινάμε από το σιρόπι για να κρυώσει και βάζουμε μέσα σε μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζουμε για 3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι το χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας σε ρολό, κόβουμε σε λωρίδες τα φύλλα πάχους ενός δαχτύλου και τα αφρατεύουμε με τα χέρια μας.
- Αφήνουμε δύο ώρες εκτός ψυγείου να στεγνώσουν τα φύλλα κρούστας και στη συνέχεια τα στρώνουμε σε 3 μεγάλα ταψιά του φούρνου απλώνοντας όσο μπορούμε περισσότερο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς και ψήνουμε κάθε ταψί χωριστά για 7 λεπτά για να στεγνώσουν τα φύλλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πάλι με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα φύλλα κρούστας που έχουν κρυώσει και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να βραχούν καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 25 Χ 35 εκ. και προσθέτουμε το μείγμα ισιώνοντας με τη μαρίζ για να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά στον αέρα.
- Σιροπιάζουμε αμέσως την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε 12 ώρες να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει καλά.
- Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα κόβοντας σε κομμάτια μαζί με παγωτό βανίλια.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking