Στρούντελ μήλου
Απίθανη συνταγή για στρούντελ μήλου με τραγανή σφολιάτα ιδανική για τα Κυριακάτικα πρωινά της οικογένειας.
Υλικά
- 1 τεμ. φύλλο σφολιάτας
- 4 τεμ. μήλα κόκκινα καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε κυβάκια
- 3 κουτ.σουπ. σταφίδες ξανθές
- 1 φλ.τσ. μπισκότα κανέλας σε μορφή πούδρας ή μπισκότα βανίλιας
- 3 κουτ.σουπ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 3 κουτ.σουπ. σταγόνες σοκολάτας
- 1 τεμ. ασπράδι αυγού
- 3 κουτ.σουπ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
Για την επικάλυψη:
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1 κουτ.σουπ. γάλα φρέσκο αγελαδινό
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα μήλα από την φλούδα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ μαζί με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού ζεσταθεί για λίγο ρίχνουμε μέσα τα μήλα να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά και να βγάλουν τα υγρά τους. Όταν έχουν καραμελώσει και έχουν βγάλει τα ζουμάκια τους είναι έτοιμα και τα αποσύρουμε από την φωτιά αφήνοντας στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά.
- Βάζουμε στον επεξεργαστή τα μπισκότα κανέλας και τα θρυμματίζουμε να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ασπράδι αυγού και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη να ασπρίσει για λίγο.
- Στη συνέχεια βάζουμε τα καραμελωμένα μήλα μέσα σε ένα μπολ μαζί με τις ξανθές σταφίδες, τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα μπισκότα κανέλα σε σκόνη, τις σταγόνες σοκολάτας και το ασπράδια αυγού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας πάνω στον πάγκο εργασίας έτσι ώστε το μακρύ μέρος να είναι κάθετο προς τα εμάς και μεταφέρουμε την σφολιάτα με το χαρτί συσκευασίας (αντικολλητικό χαρτί) στη λαμαρίνα του φούρνου.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι δεξιά και αριστερά 10 λωρίδες πάχους περίπου 2 δαχτύλων.
- Κατά μήκος της σφολιάτας βάζουμε με ένα κουτάλι την γέμιση με τα μήλα που ετοιμάσαμε φροντίζοντας να καλύψουμε το κέντρο μόνο και όχι τις λωρίδες που κόψαμε.
- Στη συνέχεια πλέκουμε τις κομμένες λωρίδες της σφολιάτας φέρνοντας τη μια λωρίδα δεξιά προς το κέντρο και από αριστερά πάλι προς το κέντρο σαν να πλέκουμε κοτσίδα.
- Συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες οι λωρίδες σφολιάτας.
- Βάζουμε τον κρόκο του αυγού μαζί με το γάλα μέσα σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε με ένα πινελάκι και περνάμε την επιφάνεια του στρούντελ μήλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η σφολιάτα.
- Όταν ψηθεί το στρούντελ αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά στον πάγκο εργασίας.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking