Τιραμισού
Το τιραμισού είναι ένα πολύ διαδεδομένο γλυκό στη γειτονική μας Ιταλία και είναι ένα γλυκό που τρώγεται με το κουτάλι και έχει ως βάση του τα μπισκότα σαβαγιάρ βρεγμένα με καφέ espresso και κρέμα με μασκαρπόνε ,ζάχαρη και αυγά στην κλασσική του μορφή και πασπαλισμένο με άγλυκο κακάο . Στη συγκεκριμμένη συνταγή δεν έχω χρησιμοποιήσει αβγά αλλά κρέμα γάλακτος που την έχω χτυπήσει σε σαντιγί για να δώσω ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Υλικά
Υλικά για το τιραμισού:
- 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
- 250 ml ζεστό νερό
- 2 κουτ.σουπ. espresso σε σκόνη ή στιγμιαίο καφέ
Για τα μπισκότα:
- λικέρ καφέ
- 2 κουτ.σούπας espresso σε σκόνη ή στιγμιαίο καφέ διαλυμένος μέσα σε 500 ml νερό
- 500 ml νερό
Για την κρέμα:
- 600 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- 190 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
- άγλυκο κακάο
Οδηγίες
- Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 10 λεπτά.
- Ανακατεύουμε 250 ml ζεστό νερό με 2 κουταλιές καφέ espresso να διαλυθεί πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης ( αφού τα στύψουμε καλά) στο ζεστό καφέ ανακατεύοντας να διαλυθούν.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος να γίνει σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
- Αφρατεύουμε το μασκαρπόνε με το σύρμα και ρίχνουμε ζάχαρη άχνη και την υγρή βανίλια ανακατεύοντας καλά.
- Ενώνουμε το μασκαρπόνε με τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Ρίχνουμε τον καφέ με τη ζελατίνη μέσα στο μείγμα μασκαρπόνε με τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 500 ml νερό με 2 κουταλιές της σούπας espresso και το λικέρ καφέ και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Τοποθετούμε ένα δαχτυλίδι από αποσπώμενη φόρμα του κέικ 22 εκ. σε μια πιατέλα.
- Βουτάμε τα μπισκότα στο μείγμα του νερού με το λικέρ - καφέ ένα ένα για 1 λεπτό και τα στρώνουμε στη βάση της πιατέλας το ένα δίπλα στο άλλο και κοσκινίζουμε με άγλυκο κακάο.
- Ρίχνουμε τη μισή κρέμα μασκαρπόνε και ισιώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
- Στη συνέχεια κάνουμε άλλη μια στρώση με τα μπισκότα σαβαγιάρ πάλι βουτηγμένα στο μείγμα νερό - καφέ και κοσκινίζουμε ξανά με άγλυκο κακάο και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε ισιώνοντας καλά με μια σπάτουλα και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 5 ώρες. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε κοσκινίζουμε με άγλυκο κακάο.
- Διατηρείται στο ψυγείο.