Τράιφλ με καραμελωμένα μήλα
Το πιο φίνο επιδόρπιο με καραμελωμένα μήλα, αφράτη κρέμα και σιροπιαστά κομματάκια κέικ καρυδιού για το Κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι που δεν θα περάσει απαρατήρητο από κανένα με την πλούσια γεύση και τα αρώματά του!
Υλικά
Υλικά για το κέικ καρυδιού:
- 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γρ. ηλιέλαιο
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 τεμ. αυγά
- 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 220 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα σαν πούδρα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 60 ml κονιάκ
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1 τεμ. καψουλάκι βανίλια σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
Για την σαντιγί με τυρί κρέμα:
- 100 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά καλά παγωμένη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
Για το σιρόπι:
- 250 γρ. νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για τα μήλα:
- 5 τεμ. μήλα Στάρκιν καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 2- 3 κουτ.γλ. χυμό λεμονιού
- 5 κουτ.σουπ. ζάχαρη καστανή
- 1 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
Οδηγίες
Για το κέικ καρυδιού:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα άλλα 4 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιούρτι και χτυπάμε άλλα 3 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέινιν πάουντερ, τα καρύδια, το αλάτι , τη μαγειρική σόδα, τα μπαχαρικά, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
- Στο μείγμα του κέικ ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα των στερεών υλικών ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε με το μίξερ, τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο παραλληλόγραμμο βαθύ ταψί, διαστάσεων 33 X 27 εκ. και το ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο.
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5 - 7 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και το διατηρούμε χλιαρό.
Για την κρέμα σαντιγί με τυρί κρέμα:
- Βάζουμε την κρέμα τυριού στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη, την παγωμένη κρέμα γάλακτος , την κανέλα και την υγρή βανίλια και χτυπάμε στην πιο υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει η κρέμα. Στη συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Για τα μήλα:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ τηγάνι και βράζουμε τα μήλα για 15 λεπτά περίπου , μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πολύ καλά.
Συναρμολόγηση:
- Κόβουμε το κέικ σε μικρά κυβάκια και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
- Μοιράζουμε το 1/3 από το κέικ στον πάτο 10 ποτηριών, στη συνέχεια μοιράζουμε το 1/3 από την παγωμένη ποσότητα κρέμας και καλύπτουμε με τα καραμελωμένα μήλα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά και τελειώνουμε με καραμελωμένα μήλα.
- Βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσουν και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tipς: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μήλα με αχλάδια στις ίδιες ποσότητες.
Τα καραμελωμένα μήλα καλό είναι να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το τράιφλ με μήλα μπορεί να γίνει και με τη βασιλόπιτα που θα μας περισσέψει την Πρωτοχρονιά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking