Τσουρέκι φόρμας με σοκολάτα

3.8K

 

Τσουρέκι φόρμας με σοκολάτα

Ένα διαφορετικό τσουρέκι στη φόρμα με γέμιση σοκολάτας που δεν υστερεί σε γεύση από το κλασσικό πασχαλινό τσουρέκι και γίνεται πεντανόστιμο και πολύ αφράτο .
Μερίδες 12
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 5 λεπτά

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
  • 1 τεμ. κρόκο αυγού
  • 75 γρ. πλήρες γάλα
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. κακουλέ
  • 2 - 3 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 2 γρ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη :

  • 1 τεμ. κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. σουπ. φρέσκο γάλα
  • φιλέ αμυγδάλου

Οδηγίες

  • Σε ένα μικρό μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα ίσα ίσα να είναι χλιαρό όχι καυτό για να μη κάψουμε τη μαγιά.
  • Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη αφήνοντας 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί .
  • Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι , το βούτυρο , το αλάτι ,το αυγό και τον κρόκο , το μείγμα της μαγιάς , το ξύσμα πορτοκαλιού , το κακουλέ, το μαχλέπι , τη μαστίχα και χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ για 15 με 20 λεπτά περίπου.
  • Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, κι αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Βουτυρώνουμε πάρα πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη σε μπάλα και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για δυο ώρες να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο .
  • Στη συνέχεια βάζουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη και την ανόιγουμε σε πραλληλόγραμμο σχήμα και βάζουμε κατά μήκος τις σταγόνες σοκολάτας και κλείνουμε σχηματίζοντας ένα ρολό .
  • Βουτυρώνουμε μια παραλληλόγραμμη αντικολλητική φόρμα του κέικ βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο και τα τοιχώματα και τοποθετούμε τη ζύμη απλώνοντας τη σε όλη την επιφάνεια .
  • Πιέζουμε προς τα κάτω για να μειωθεί ο όγκος τόσο που να φτάσει στα μισά της φόρμας.
  • Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για δυο ώρες σε ζεστό μέρος .
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον κρόκο αυγού και το γάλα και ανακατεύουμε και αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια του τσουρεκιού με προσοχή να μην ξεφουσκώσει .
  • Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού .
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά.
  • Όταν το τσουρέκι βγει από τον φούρνο με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ακουμπάμε σε σχάρα και αφήνουμε εκεί να κρυώσει πολύ καλά και τότε βγάζουμε τη λαδόκολλα με προσοχή .
Κατηγορία: αλεύρι, γλυκά, σοκολάτα, τσουρέκι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, Γλυκά, νόστιμη συνταγή, Πάσχα, Σοκολάτα, τσουρέκι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close