Τσουρέκι φόρμας με σοκολάτα
Ένα διαφορετικό τσουρέκι στη φόρμα με γέμιση σοκολάτας που δεν υστερεί σε γεύση από το κλασσικό πασχαλινό τσουρέκι και γίνεται πεντανόστιμο και πολύ αφράτο .
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 75 γρ. πλήρες γάλα
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
- 15 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή μαγιά
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. κακουλέ
- 2 - 3 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 2 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη :
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1 κουτ. σουπ. φρέσκο γάλα
- φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
- Σε ένα μικρό μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα ίσα ίσα να είναι χλιαρό όχι καυτό για να μη κάψουμε τη μαγιά.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και καλύπτουμε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη αφήνοντας 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί .
- Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι , το βούτυρο , το αλάτι ,το αυγό και τον κρόκο , το μείγμα της μαγιάς , το ξύσμα πορτοκαλιού , το κακουλέ, το μαχλέπι , τη μαστίχα και χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ για 15 με 20 λεπτά περίπου.
- Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη που να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, κι αν δούμε ότι κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Βουτυρώνουμε πάρα πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη σε μπάλα και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για δυο ώρες να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο .
- Στη συνέχεια βάζουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη και την ανόιγουμε σε πραλληλόγραμμο σχήμα και βάζουμε κατά μήκος τις σταγόνες σοκολάτας και κλείνουμε σχηματίζοντας ένα ρολό .
- Βουτυρώνουμε μια παραλληλόγραμμη αντικολλητική φόρμα του κέικ βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο και τα τοιχώματα και τοποθετούμε τη ζύμη απλώνοντας τη σε όλη την επιφάνεια .
- Πιέζουμε προς τα κάτω για να μειωθεί ο όγκος τόσο που να φτάσει στα μισά της φόρμας.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για δυο ώρες σε ζεστό μέρος .
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον κρόκο αυγού και το γάλα και ανακατεύουμε και αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια του τσουρεκιού με προσοχή να μην ξεφουσκώσει .
- Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού .
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά.
- Όταν το τσουρέκι βγει από τον φούρνο με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ακουμπάμε σε σχάρα και αφήνουμε εκεί να κρυώσει πολύ καλά και τότε βγάζουμε τη λαδόκολλα με προσοχή .
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking