Χριστουγεννιάτικος κορμός με κρέμα κάστανο
Χριστουγεννιάτικος κορμός με κρέμα κάστανο , ένα εντυπωσιακό γλυκό για τις γιορτινές ημέρες τόσο αέρινο και αφράτο γεμάτο από γεύση κάστανο με επικάλυψη σοκολάτας .Ένα μοναδικό γλυκό που εντυπωσιάζει με την πληθωρική του υφή και την βελούδινη γεύση του.
Υλικά
Υλικά για το παντεσπάνι:
- 200 γρ. κρόκους αυγών (περίπου 9)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 180 γρ. ασπράδι αυγού
- 100 γρ, αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 τεμ. βανιλίνη
Υλικά για την κρέμα κάστανο:
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 180 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. πουρέ κάστανο (έτοιμο από το σούπερ μάρκετ)
- 25 γρ. ρούμι
Για την γκανάζ:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για το στόλισμα:
- 4 - 5 τεμ. κάστανα μαρόν γλασέ
Οδηγίες
- Τοποθετούμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα στην αρχή ελαφρά και στη συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια αφράτη και σφιχτή μαρέγκα.
- Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και με ένα σύρμα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν.
- Ενώνουμε τους κρόκους των αυγών με την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με την βανίλια κοσκινισμένα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά από το κέντρο και προς τα έξω μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και την περνάμε με λιωμένο βούτυρο με ένα πινελάκι και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και απλώνουμε να πάει παντού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το παντεσπάνι βγάζουμε το ταψί στον πάγκο εργασίας , αφήνουμε να κρυώσει και να μαλακώσει και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα.
- Στη συνέχεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μασκαρπόνε , τον πουρέ κάστανο , την βανιλίνη και το ρούμι και ανακατεύουμε να αφρατέψουν τα υλικά.
- Ακολούθως προσθέτουμε μέσα στην κρέμα κάστανο την σαντιγί λίγη λίγη και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.
- Τοποθετούμε μια καθαρή λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι και ξεκολάμε εύκολα το χαρτί.
- Γεμίζουμε το παντεσπάνι με την κρέμα κάστανο ( κρατάμε λίγο για να καλύψουμε την επιφάνεια ) και τυλίγουμε σε ρολό.
- Τοποθετούμε το ρολό σε μακρόστενη πιατέλα και καλύπτουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα κάστανο που κρατήσαμε κάνοντας γραμμές στην επιφάνεια με ένα πιρούνι.
- Τοποθετούμε το ρολό κάστανο στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Κατόπιν σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια μέσα σε ένα γυάλινο μπολ και βάζουμε την κρέμα γάλακτος μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί πολύ καλά και λίγο πριν πλησιάσει στο στάδιο του βρασμού κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κουβερτούρα.
- Αφήνουμε να περάσουν 3 λεπτά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσει η γκανάζ βελούδινη υφή.
- Αφήνουμε τη γκανάζ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε τον κορμό με τη σοκολάτα και στολίζουμε με κάστανα γλασέ.
- Βάζουμε ξανά τον κορμό στο ψυγείο να παγώσει για ένα βράδυ και σερβίρουμε την άλλη μέρα.
- Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο για τρεις ημέρες.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking
Υπέροχη συνταγή! Υπέροχο γλυκό μόνο που εγώ έφτιαξα δικό μου πουρέ κάστανου!!
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή. Βεβαίως και γίνεται ο κορμός και με σπιτικό πουρέ κάστανου, απλά για ευκολία στη συγκεκριμμένη συνταγή προτείνω τον έτοιμο πουρέ κάστανου.