Κριτσίνια με καρότο, κουρκουμά και γλυκιά πάπρικα
Τα κριτσίνια αποτελούν ένα υγιεινό σνακ για τα παιδιά που μπορούν να το καταναλώσουν όλες τις ώρες της ημέρας
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 τεμ. καρότο, μεγάλο
- 125 γρ. ελαιόλαδο
- 170 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκ. σόδα μαγειρική
- 2 κουτ.σουπ. ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. γλυκ. κουρκουμά, σκόνη
- 2 κουτ. γλυκ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σουπ. σπασμένο λιναρόσπορο
- 1 κουτ. γλυκ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
- σουσάμι λευκό
- σουσάμι μαύρο
- παπαρουνόσπορος
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Τρίβουμε το καρότο στον ψιλό τρίφτη των λαχανικών και το στύβουμε πολύ καλά για να φύγουν τα ζουμιά.
- Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τα δύο αλεύρια και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνοντας μέσα όλα τα υλικά μαζί και το καρότο.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να πάρουμε μία μέτρια ζύμη. Αν βγει πολύ υγρή προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλεύρι.
- Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα. Σε βαθύ ταψάκι βάζουμε μπόλικο νερό για την επικάλυψη.
- Κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος ενός δάχτυλου και μήκος 12 εκ. περίπου.
- Τα περνάμε από το κρύο νερό και στη συνέχεια από τον παπαρουνόσπορο ή το λευκό ή το μαύρο σουσάμι.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί, με απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 30 λεπτά στις αντιστάσεις
- Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν να τα σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tips
Αντί για γλυκιά πάπρικα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπνιστή πάπρικα
Αντί για λιναρόσπορο μπορούμε να βάλουμε στην ίδια ποσότητα όποιον ξηρό καρπό θέλουμε, περασμένο από τον πολυκόφτη, να γίνει σαν σκόνη