Αλμυρή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας

2.2K

 

Αλμυρή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας

Διαφορετική γαλατόπιτα αλμυρή με τραγανό φύλλο κρούστας και σιμιγδαλένια κρέμα τυριού που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι της Τυρινής αλλά και από κανένα γιορτινό τραπέζι!
Μερίδες 10
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 5 λεπτά

Υλικά

  • 4 τεμ. φύλλα κρούστας
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 400 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 3 τεμ. αυγά ολόκληρα
  • 4 - 5 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το ταψί και το άλειμμα των φύλλων
  • 1/2 κουτ.γλ.κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • 1 τεμ. κρόκο αυγού
  • 1 κουτ.σουπ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κύβους

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινελάκι ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψί 28 εκ. ή ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε τα φύλλα κρούστας ακτινωτά, αφού πρώτα τα περάσουμε ενδιάμεσα με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Τοποθετούμε στην εστία μια βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα μαζί με το ψιλό σιμιγδάλι και αφήνουμε να δέσει η κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ανακατεύοντας συνέχεια με τον αυγοδάρτη.
  • Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το μοσχοκάρυδο, την φέτα, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα να ενσωματωθούν με την σιμιγδαλένια κρέμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της αλμυρής γαλατόπιτας στο ταψί και ισιώνουμε να πάει παντού.
  • Σε μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού μαζί το γάλα και με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Τέλος σκορπίζουμε κομματάκια από φρέσκο βούτυρο εδώ κι εκεί για να κάνει ωραία κρούστα και να αποκτήσει έξτρα άρωμα.
  • Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά στους 180 C βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει.
  • Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο εργασίας και σερβίρουμε.
Κατηγορία: αυγά, βούτυρο, γάλα, Κυρίως Γεύμα, πίτες, σιμιγδάλι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: απόκριες, αυγά, βούτυρο, γάλα, γαλατόπιτα, γιορτινό τραπέζι, κυρίως γεύμα, νόστιμο, παραδοσιακη συνταγη, πίτες
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close