Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

494

 

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Ένα φαγητό που κλέβει τις εντυπώσεις και κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς με την πλούσια γεύση του και την ξεχωριστή νοστιμιά του με μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια καθώς αποτελεί μια comfort επιλογή.
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα

Υλικά

  • 800 γρ. κιμάς από μοσχάρι (ελιά και σπάλα ανάμεικτος)
  • 3/4 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
  • 2 τεμ. μικρά καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 1 τεμ. πράσο μόνο το λευκό μέρος
  • 2 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 τεμ. αυγό
  • 1/2 τεμ. άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι κατά βούληση

Για το ζωμό:

  • 1 - 1/2 λίτρο νερό
  • 1 τεμ. πράσο κομμένο σε ψιλές ροδέλες
  • 2 τεμ. μικρά καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι κατά βούληση

Για το αυγολέμονο:

  • 2 τεμ. αυγά
  • 1 - 2 τεμ. χυμό λεμονιού

Οδηγίες

  • Βάζουμε μέσα σε ένα μικρό μπλέντερ τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα πολτοποιούμε καλά.
  • Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε από το μπλέντερ , τον κιμά από μοσχάρι , το ρύζι , το ξερό κρεμμύδι περασμένο από τον τρίφτη , τα ψιλοτριμμένα καρότα , τον άνηθο , το αυγό ολόκληρο , το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και τα περνάμε από το αλεύρι σαν να τα πανάρουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό ,το πράσο κομμένο σε ροδέλες , τα καρότα σε κύβους, το ελαιόλαδο και βάζουμε στη φωτιά να βράσει.
  • Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος και αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια αφού τα τινάξουμε από το περιττό αλεύρι , προσθέτουμε λίγο αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν και να χυλώσει το φαγητό.
  • 'Οταν είναι έτοιμο το φαγητό αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια .
  • Χτυπάμε σε ένα βαθύ μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με τον αβγοδάρτη και στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στα αυγά ενώ δεν σταματάμε να χτυπάμε παράλληλα με τον αυγοδάρτη .
  • Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε άλλες δυο φορές και τέλος ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στα γιουβαρλάκια και κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού το αυγό.
  • Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Tipς: Το κρέας του μοσχαριού που χρησιμοποιούμε  πρέπει να είναι περασμένο από τη μηχανή του κιμά δυο φορές.
Χρησιμοποιούμε σπάλα και ελιά μοσχαριού για έχτρα γεύση αλλά και γιατί η σπάλα έχει σφιχτό κρέας και αυτό  βοηθάει να μην σπάσουν τα γιουβαρλάκια την ώρα του ψησίματος.
Το πανάρισμα με το αλεύρι βοηθάει να παραμείνουν σφιχτά τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ωραία ο ζωμός.
Τέλος τα λαχανικά δίνουν ωραία γεύση στο φαγητό και βιταμίνες.
Κατηγορία: αλεύρι, άνηθος, αυγά, γιουβαρλάκια, κιμάς, Κυρίως Γεύμα, λεμόνια
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αυγά, γιουβαρλάκια, ελληνική κουζίνα, κιμάς, κυρίως γεύμα, παραδοσιακη συνταγη
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close