Κεφτεδάκια κοκκινιστά με χωριάτικες χυλοπίτες
Παραδοσιακή ελληνική συνταγή που μας συγκλονίζει και μας φέρνει μνήμες από τις καλύτερες στιγμές της οικογένειας! Για αυτό και αξίζει να την επαναλαμβάνουμε όσο μπορούμε πιο συχνά!
Υλικά
Υλικά για τα κεφτεδάκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μόνον την ψύχα
- 1 τεμ. αβγό
- 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 400 γρ. ντομάτες περασμένες από το χοντρό τρίφτη
- 1 τεμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. σουπ. πετιμέζι
- 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 500 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
Οδηγίες
- Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, τις φέτες του ψωμιού (αφού πρώτα τις έχουμε μουσκέψει και τις έχουμε στύψει καλά να φύγουν όλα τα ζουμιά), το αβγό. το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, πλάθουμε πολύ καλά το μείγμα και το αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και όταν κάψει ρίχνουμε ελαιόλαδο και καλύπτουμε τα 2/3 του τηγανιού.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε αλεύρι και στη συνέχεια πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού, τους πανάρουμε με ένα αλεύρι, τινάζοντας το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε λίγους κάθε φορά. Όταν ψηθούν καλά από την μία πλευρά, τους γυρίζουμε από την άλλη.
- Όταν είναι έτοιμοι του βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό ελαιόλαδο.
- Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους κεφτέδες μέχρι να τελειώσουν και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, ανακατεύουμε μέχρι να βγουν τα υγρά και ρίχνουμε τη γλυκιά πάπρικα.
- Αφήνουμε τρία λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει και δέσει η σάλτσα.
- Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε με προσοχή μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, αφήνουμε να πάρουν δύο-τρεις βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε σε μία πιατέλα τις χυλοπίτες με τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε από πάνω τους κεφτέδες. Στολίζουμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.