Κοκκινιστό μοσχάρι με λαχανικά στην κατσαρόλα
Μια πεντανόστιμη συνταγή που θυμίζει γιορτή και οικογενειακό τραπέζι , ένα πιάτο θρεπτικό γεμάτο νοστιμιά.
Υλικά
- 1500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα, κιλότο ή σπαλομίτα)
- 2 τεμ. μελιτζάνες φλάσκες
- 3 τεμ. κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι
- 2 τεμ. δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
- 500 γρ. ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κουτ.σουπ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα λαχανικά
- 1 κουτ. γλ. κοφτό μπαχάρι σκόνη
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κύβους πάχους 5 εκ. περίπου και τοποθετούμε τα λαχανικά σε λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Ραντίζουμε τα λαχανικά με ελαιόλαδο και τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν.
- Σε μια σοτέζα αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι τμηματικά μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές μαζί με λίγο τριμμένο μπαχάρι και γλυκιά πάπρικα.
- Αφαιρούμε το κρέας και το βάζουμε σε μια πιατέλα και στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα και να ροδίσει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει το σκόρδο .
- Ακολούθως προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για 4 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μοσχάρι που έχουμε σοτάρει από πριν μαζί με τα ζουμάκια που έχει βγάλει και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα λίγο αλάτι και πιπέρι μαζί με λίγη ζάχαρη .
- Τέλος προσθέτουμε 1 -1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι.
- Τα τελευταία δέκα λεπτά αφού έχει ψηθεί το μοσχάρι και έχει δέσει η σάλτσα ρίχνουμε τα λαχανικά που έχουμε ψήσει στο φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει δυο τρεις βράσεις κουνώντας την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν τα λαχανικά.
- Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
- Συνοδεύουμε το κρέας με λαχανικά και πουρέ πατάτας και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking