Λιβανέζικος γύρος κοτόπουλου Shawarma
Ο γύρος Shawarma είναι παραδοσιακός γύρος κοτόπουλου που αποτελείται από ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου μαριναρισμένα με γιαούρτι και από ένα μείγμα μπαχαρικών της Ανατολής .Σερβίρεται με αραβική πίτα και σαλάτα φατούς μαζί με γιαούρτι και ταχίνι και αποτελεί το δημοφιλέστερο street food της Μέσης Ανατολής.Το Shawarma προφέρεται ως σοάρμα ή σαβάρμα και μοιάζει πολύ με το ντονέρ ή τον ελληνικό γύρο, μια και πρόκειται για πολύ λεπτές φέτες κρέατος που ψήνονται περασμένες σε μια κάθετη σούβλα στην κλασσική του μορφή. Τα κρέατα μπορεί να είναι κοτόπουλο, αρνί , μοσχάρι ή γαλοπούλα και καμμιά φορά μείγμα όλων αυτών.Το μυστικό της νοστιμιάς σε αυτό το πιάτο βρίσκεται στο μαρινάρισμα του κρέατος με ένα μεγάλο μείγμα μπαχαρικών.
Υλικά
- 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 1 τεμ. δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/2 τεμ. ξύσμα λεμονιού
- 10 γρ. ελαιόλαδο
Για το μείγμα μπαχαρικών:
- 1/2 κουτ.γλ. πιπέρι
- 1 κουτ.γλ. κάρδαμο σκόνη
- 1 κουτ.γλ. γλυκάνισο σκόνη
- 1 κουτ.γλ. κύμινο σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 2 κουτ.γλ. σούμακ (ανατολίτικο μπαχαρικό )
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
- 25 γρ. ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:
- 6 τεμ. αραβικές πίτες
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- ταχίνι
- σαλάτα φατούς ή σαλάτα ταμπουλέ ή ψιλοκομμένο αγγούρι με μικρά κυβάκια ντομάτας
Οδηγίες
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο , το σκόρδο , το ελαιόλαδο , το γιαούρτι και το ξύσμα από το λεμόνι.
- Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη σε μπολ και ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε μέσα στο κοτόπουλο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να πάνε παντού και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.
- Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί για τρεις ώρες ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Ετοιμάζουμε τη σαλάτα φατούς ή ψιλοκομμένο αγγούρι με κύβους ντομάτας και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστούμε .
- Μετά από τρεις ώρες ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μαζί με την μαρινάδα μέχρι να ψηθεί και να πάρει ωραίο καφέ χρώμα.
- Τοποθετούμε στο πιάτο μια αραβική πίτα που την έχουμε ζεστάνει για λίγο στο φούρνο για 2- 3 λεπτά και ρίχνουμε σαλάτα να καλύψουμε την πίτα και από πάνω προσθέτουμε το κοτόπουλο .
- Για δροσιά προσθέτουμε γιαούρτι στραγγιστό και λίγο ταχίνι.
- Αν θέλουμε το κλείνουμε σαν σουβλάκι ή το τρώμε ανοιχτό στο πιάτο.
Σημειώσεις
Tipς: Τη συνταγή για τη σαλάτα φατούς θα την βρείτε στην κατηγορία '' Σαλάτες ''.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking