Μοσχαράκι με αποξηραμένα δαμάσκηνα Sunsweet και γκρεμολάτα μαϊντανού
Μοσχαράκι με αποξηραμένα δαμάσκηνα Sunsweet και γκρεμολάτα μαϊντανού σε έναν απίθανο συνδυασμό γεύσεων ιδανικό για το Κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι!
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια (στρογγυλό ή κιλότο)
- 300 γρ. δαμάσκηνα Sunsweet
- 1 τεμ. μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 τεμ. καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1,5 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
- 1 τεμ. σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ. του καφέ Metaxa ή κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 τεμ. φύλλα δάφνης
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
Για την γκρεμολάτα μαϊντανού:
- 2 κουτ.σούπας ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ.σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Οδηγίες
- Τοποθετούμε μια πλασωτέ κατσαρόλα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος και από τις δυο μεριές.
- Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα καρότα σε μέτρια φωτιά με λίγο αλάτι μέχρι να μαραθούν (περίπου 3-4 λεπτά) και ανακατεύουμε απαλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε προσέχοντας να μην καεί.
- Τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος το ένα δίπλα στο άλλο. λόγο αλάτι. πιπέρι το τριμμένο μπαχάρι και αφήνουμε 2 λεπτά να σωταριστούν.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το Metaxa και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι κι αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 μισή ώρα περίπου.
- Κατά τη διάρκεια του φαγητού ελέγχουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου ακόμα.
- Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε τα δαμάσκηνα Sunsweet και αφήνουμε να πάρει το φαγητό 3 - 4 βράσεις.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει ψηθεί το κρέας και έχει μελώσει η σάλτσα.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα μαϊντανού.
- Σερβίρουμε με πουρέ γλυκοπατάτας ή κλασικό πουρέ πατάτας.
Για την γκρεμολάτα:
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα από 2 λεμόνια και τον πολτό σκόρδου και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking