Μπιφτέκια και λαχανικά στο BBQ

775

 

Μπιφτέκια και λαχανικά στο BBQ

Άνοιξη και καλοκαίρι είναι η χαρά του μπάρμπεκιου. Ο καλός καιρός προσφέρεται για να στρωθεί το τραπέζι στη βεράντα ή στον κήπο, αλλά και για να μαγειρευτεί το φαγητό σε υπαίθρια ψησταριά! Για να πετύχετε το καλύτερό δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να ξέρετε τα μικρά μυστικά του καλού ψήστη!
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα

Υλικά

Υλικά για τα μπιφτέκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς από ελιά ή λάπα
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον ψιλό τρίφτη και μισό ακόμα για το άλειμμα της σχάρας
  • 3 - 4 τεμ. ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο μόνο την ψίχα
  • 3 - 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ψήσιμο
  • 3 κουτ.σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό μόνο τα φυλλαράκια
  • 2 κουτ.σουπ. ξίδι μηλόξιδο
  • 2 κουτ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ.γλ. ρίγανη ξηρή
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Υλικά για τα λαχανικά:

  • 3 τεμ. μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 - 4 τεμ, κολοκυθάκια μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 τεμ. χρωματιστές πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) κομμένες στη μέση
  • 2 τεμ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε χοντρές φέτες χωρίς τη φλούδα

Υλικά για την μαρινάδα των λαχανικών:

  • 4 -5 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σουπ. σκόρδο σε σκόνη

Οδηγίες

  • Σε βαθύ μπολ βάζουμε το ξερό ψωμί με μπόλικο νερό για να μαλακώσει.
  • Σε άλλο μπολ τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε τα δυο είδη κιμά μαζί με το ψωμί αφού πρώτα το στίψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με το ξίδι, το σκόρδο σε σκόνη , τον μαϊντανό , την ξηρή ρίγανη,την γλυκιά πάπρικα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον για να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους.
  • Καρφώνουμε ένα μισό κρεμμύδι χωρίς φλούδα σε πιρούνι και περνάμε τη σχάρα αφού πρώτα το βουτήξουμε στο ελαιόλαδο.
  • Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια σε στρογγυλό σχήμα αφού πρώτα περάσουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε χωρίς να πιέζουμε τα μπιφτέκια πάνω στη σχάρα του BBQ ηλεκτρική, γκαζιού ή στα κάρβουνα.
  • Γυρίζουμε τα μπιφτέκια μετά από 10 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά με τη βοήθεια σπάτουλας μέχρι να ψηθούν κι από τις δυο μεριές.
  • Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ψητά λαχανικά, ντοματοσαλάτα, πατατοσαλάτα, κρύες σαλάτες ζυμαρικών ή σαλάτες με βραστά λαχανικά. Επίσης με πιτούλες, ψητό ψωμί με ελαιόλαδο, ρίγανη και αλάτι. Σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα, καθώς και κάθε είδους ντιπ με βάση το γιαούρτι.

Για τα λαχανικά:

  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε πάχος 1 εκατοστό, τις χρωματιστές πιπεριές στη μέση ή ολόκληρες ,τις ντομάτες σε φέτες πάχους 2 εκατοστών και τα κρεμμύδια σε φέτες πάχους 3 εκατοστών και βάζουμε αλάτι και από τις δυο μεριές.
  • Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και τη σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά.
  • Τοποθετούμε με τη σειρά τα λαχανικά πάνω στη σχάρα (αφού πρώτα περάσουμε τη σχάρα με ελαιόλαδο) και τα περνάμε και από τις 2 μεριές με το μείγμα ελαιόλαδου σκόρδου που ετοιμάσαμε με τη βοήθεια ενός πινέλου από σιλικόνη.
  • Ψήνουμε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με προσοχή να μην καούν. Τα ψήνουμε 2 λεπτά από κάθε μεριά και τα γυρίζουμε με φαρδιά σπάτουλα για να μη σπάσουν μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο μεριές.
  • 'Οταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με ξίδι βαλσαμικό, κλασσική βινεγκρέτ ή τσάτνεϊ της προτίμησης μας.

Σημειώσεις

Tipς: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλετε στην ψησταριά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν βγάλετε τον κιμά που ζυμώσατε από το ψυγείο αφήστε τον 10 λεπτά πριν ξεκινήσετε να πλάθετε τα μπιφτέκια.
Είτε πρόκειται για ψησταριά, είτε με γκάζι είναι πολύ σημαντικό να έχει ζεσταθεί πολύ καλά η σχάρα πριν βάλετε τα μπιφτέκια ή τα λαχανικά. Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα με χαρτί κουζίνας ή με μισό κρεμμύδι που έχουμε καρφώσει σε πιρούνι και το έχουμε περάσει με ελαιόλαδο.
Φροντίστε να έχετε κοντά σας όλα τα απαιτούμενα εργαλεία (  λαβίδες, σπάτουλες, πινέλα ραντίσματος)
Μη σερβίρετε αμέσως τα ψητά μπιφτέκια αφήστε τα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά. Στο χρόνο αυτό οι ζωμοί τους θα ανακατανεμηθούν και θα γίνουν ομοιόμορφα πιο ζουμερά.
Κατηγορία: κίτρινες πιπεριές, κόκκινες πιπεριές, κολοκυθάκια, κρεμμύδι ξερό, Κυρίως Γεύμα, μελιτζάνες, μοσχαρίσιος κιμάς, ντομάτες, χοιρινός κιμάς
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Λέξη Κλειδί: BBQ (Barbeque), απόκριες, εύκολη συνταγή, ζεστό πιάτο, κυρίως γεύμα, λαχανικά, μπιφτέκια, νόστιμη συνταγή, πάρτι
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close