Μπιφτέκια ψαριού με δροσερό ντιπ γιαουρτιού
Νόστιμα και ελαφριά μπιφτέκια ψαριού από τρυφερό φιλέτο πέρκας ιδανικά για όσους προσέχουν την διατροφή τους αλλά και μια εναλλακτική λύση για τα " δύσκολα πιτσιρίκια" .
Υλικά
Για τα μπιφτέκια ψαριού:
- 1 κιλό φιλέτο πέρκας φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1 τεμ. λεμόνι τον χυμό
- 1 τεμ. φύλλο δάφνης
- 1/2 κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
- 2 τεμ. αυγά ολόκληρα
- 1/2 φλ.τσ. αλεύρι γ.ο.χ
- 2 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το λευκό μέρος ψιλοκομμένα
- 2 κουτ.σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ.γλ. κοφτό ξερή ρίγανη
- 2 - 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. μαραθόσπορο σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για το πανάρισμα:
- φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
Για το ντιπ γιαουρτιού:
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 2 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
- 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 - 2 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ.σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ντιπ γιαουρτιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το χρειαστούμε.
- Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό βρύσης και βάζουμε μέσα το ψάρι κομμένο σε μεγάλες μερίδες, μαζί με τον χυμό από ένα λεμόνι, τις λεμονόκουπες κομμένες στα τέσσερα και το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει χωρίς το ζουμί, το φύλλο δάφνης και τις λεμονόκουπες.
- Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με μπόλικο νερό βρύσης, αφού τις έχουμε πλύνει και τις έχουμε καθαρίσει από την φλούδα τους, και όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν χωρίς το νερό που τις βράσαμε.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζουμε τις βρασμένες πατάτες και με ένα πιρούνι τις λιώνουμε να μοιάζουν σαν πουρέ και προσθέτουμε μέσα το ψάρι κομμένο με τα χέρια μας σε πολύ ψιλά κομμάτια.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από την τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Μετά από μια ώρα πλάθουμε μπιφτέκια μεσαίου μεγέθους και τα περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά και από τις δυο μεριές.
- Τοποθετούμε τα μπιφτέκια ψαριού σε ταψί με λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε για 15 λεπτά από την μια μεριά και 15 λεπτά από την άλλη μεριά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Σερβίρουμε με το ντιπ γιαουρτιού και πίνουμε λευκό κρασί ή ούζο.
Σημειώσεις
Tipς: Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής αλλά θα τα πανάρουμε με αλεύρι αντί για τριμμένη φρυγανιά.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φιλέτο πέρκας με φρέσκο ή κατεψυγμένο μπακαλιάρο.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking