Ογκρατέν με κουνουπίδι
Όταν δεν ξέρεις πως να κρύψεις το κουνουπίδι μέσα σε ένα φαγητό ... απλά φτιάχνεις ένα ογκρατέν με κουνουπιδι και όλοι θα μείνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Υλικά
- 1 μικρό κουνουπίδι
- 5 κουτ.σουπ. ξύδι
- 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
- 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα κρύο
- 1 τεμ. κρόκο αβγού
- 100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. βούτυρο για το πυρέξ
- παρμεζάνα τριμμένη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
- Κόβουμε τα μπουκετάκια από το μπρόκολο και αφήνουμε στην άκρη τα κοτσάνια και τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό και ξύδι για μισή ώρα και στη συνέχεια τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό στη φωτιά να βράσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και βράζουμε για πέντε λεπτά μόνο.
- Μέσα σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε παγωμένο νερό με παγάκια και με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι για να σταματήσει ο βρασμός για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι για μακαρόνια.
- Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα για πέντε λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ξανθύνει το αλεύρι και ρίχνουμε το κρύο γάλα και ανακατεύουμε να δέσει η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με τον αβγοδάρτη και τέλος προσθέτουμε το τυρί με το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα πυρέξ και ρίχνουμε μέσα τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και από πάνω την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.