Οσομπούκο στη γάστρα με γκρεμολάτα μαϊντανού
Ιταλικό πιάτο από μοσχαρίσιο κότσι κομμένο σε φέτες, που μαγειρεύεται σε σάλτσα κρασιού και ζωμού κρέατος μαζί με λαχανικά. Συνήθως σερβίρεται με ρύζι ή πουρέ πατάτας και ένα μείγμα από ξύσμα λεμονιού, σκόρδο και μαϊντανό.
Υλικά
- 4 κομμάτια οσομπούκο μοσχαρίσιο (1,5 κιλό περίπου - ζητάτε από τον κρεοπώλη να τα δέσει με έναν σπάγκο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα)
- 3 τεμ. καρότα κομμένα σε κύβους
- 3 τεμ. στικ σέλερι χωρίς φύλλα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 τεμ. πορτοκάλια τον χυμό
- 150 ml λευκό κρασί
- 700 ml ζωμό βοδινού
- 200 ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ.σουπ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 τεμ. φύλλο δάφνης
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την γκρεμολάτα μαιντανού:
- 2 κουτ.σουπ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό, μόνο τα φυλλαράκια ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
Οδηγίες
- Σε μια πλατιά και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, αλευρώνουμε το οσομπούκο και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Σοτάρουμε τα πρώτα 2 κομμάτια του κρέατος και από τις δυο πλευρές και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Πετάμε το καμένο λίπος και προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα άλλα 2 κομμάτια.
- Αφαιρούμε ξανά το κρέας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες, τα καρότα κομμένα σε κύβους, το σκόρδο, τη δάφνη και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, προσθέτουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 150 C για 2.5 ώρες.
- Ανοίγουμε τη γάστρα προς το τέλος του ψησίματος και σουρώνουμε το ζωμό από το οσομπούκο σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε 5΄ να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο τη σάλτσα μαζί με τα λαχανικά και βάζουμε στο κέντρο το οσομπούκο, πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για την γκρεμολάτα:
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν μεταξύ τους.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking