Οσομπούκο στη γάστρα με γκρεμολάτα μαϊντανού

2.1K

 

Οσομπούκο στη γάστρα με γκρεμολάτα μαϊντανού

Ιταλικό πιάτο από μοσχαρίσιο κότσι κομμένο σε φέτες, που μαγειρεύεται σε σάλτσα κρασιού και ζωμού κρέατος μαζί με λαχανικά. Συνήθως σερβίρεται με ρύζι ή πουρέ πατάτας και ένα μείγμα από ξύσμα λεμονιού, σκόρδο και μαϊντανό.
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 2 ώρες 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 3 ώρες 20 λεπτά

Υλικά

  • 4 κομμάτια οσομπούκο μοσχαρίσιο (1,5 κιλό περίπου - ζητάτε από τον κρεοπώλη να τα δέσει με έναν σπάγκο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα)
  • 3 τεμ. καρότα κομμένα σε κύβους
  • 3 τεμ. στικ σέλερι χωρίς φύλλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 τεμ. πορτοκάλια τον χυμό
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 700 ml ζωμό βοδινού
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ.σουπ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 τεμ. φύλλο δάφνης
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την γκρεμολάτα μαιντανού:

  • 2 κουτ.σουπ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό, μόνο τα φυλλαράκια ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο

Οδηγίες

  • Σε μια πλατιά και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, αλευρώνουμε το οσομπούκο και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Σοτάρουμε τα πρώτα 2 κομμάτια του κρέατος και από τις δυο πλευρές και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Πετάμε το καμένο λίπος και προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα άλλα 2 κομμάτια.
  • Αφαιρούμε ξανά το κρέας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες, τα καρότα κομμένα σε κύβους, το σκόρδο, τη δάφνη και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τον ζωμό.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, προσθέτουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 150 C για 2.5 ώρες.
  • Ανοίγουμε τη γάστρα προς το τέλος του ψησίματος και σουρώνουμε το ζωμό από το οσομπούκο σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε 5΄ να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο τη σάλτσα μαζί με τα λαχανικά και βάζουμε στο κέντρο το οσομπούκο, πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για την γκρεμολάτα:

  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν μεταξύ τους.
Κατηγορία: καρότα, Κυρίως Γεύμα, μοσχάρι, σέλερι
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, καρότα, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, μοσχάρι, σέλερι, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close