Ρατατούι με λαχανικά
Φτιάξτε το γαλλικό μπριάμ ρατατούι με προέλευση από την Γαλλική Προβηγκία και απολαύστε το με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί ως ορεκτικό ή ως κυρίως γεύμα. Οι συνταγές καθώς και οι χρόνοι μαγειρέματος ποικίλουν αλλά τα συστατικά είναι κοινά όπως η ντομάτα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και η μελιτζάνα σε συνδυασμό με φρέσκα βότανα που δίνουν πολύ ωραίο άρωμα και γεύση σε αυτό το φαγητό.
Υλικά
- 500 γρ. ντομάτες ώριμες
- 2 τεμ. κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
- 2 τεμ. μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
- 1/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1 τεμ. δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 κουτ.γλ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή ξερό
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Πλένουμε τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες πέντε χιλιοστά περίπου.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο ταψί 22 εκ. ή ταρτιέρα στον πάτο και τα τοιχώματα.
- Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλάτι και πιπέρι και παίρνουμε μια φέτα κολοκυθάκι , μια φέτα μελιτζάνα και μια φέτα ντομάτα και αρχίζουμε να χτίζουμε κυκλικά με τα λαχανικά το πυρίμαχο ταψί ή την ταρτιέρα και τέλος γεμίζουμε και το κέντρο με λαχανικά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο, το θυμάρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και περιχύνουμε τα λαχανικά φροντίζοντας να βραχούν όλα καλά.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθούν και να μείνουν τα λαχανικά με το λαδάκι τους.
- Σερβίρουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking