Φτερούγες κοπανάκια κοτόπουλου με σάλτσα πιπεριάς και πατάτες με παρμεζάνα
Πεντανόστιμα κοπανάκια κοτόπουλου με μια ντελικάτη σάλτσα πιπεριάς που θα τα συνοδεύσεις με πατάτες στο φούρνο με παρμεζάνα και μυρωδικά, μαζί με δροσερή μπυρίτσα. Ιδανικό finger food για τα καλοκαιρινά βραδάκια στη βεράντα ή στον κήπο παρέα με φίλους.
Υλικά
Υλικά για τα κοπανάκια από φτερούγες κοτόπουλου:
- 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
- 2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουτ.γλ. κάρυ σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα καπνιστή σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. ρίγανη ξηρή
- 1 κουτ.γλ. θυμάρι ξηρό
- αλάτι
- πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα πιπεριάς:
- 3 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 τεμ. σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σουπ. καστανή ζάχαρη ή πετιμέζι
- 1 κουτ.σουπ. βασλαμικό γλάσο από ρόδι
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα καπνιστή
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Υλικά για τις πατάτες στο φούρνο:
- 4 τεμ. μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
- 1 κουτ.σουπ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
- 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σουπ. πάπρικα καπνιστή
- 1 - 2 τεμ. δοντάκια σκόρδου πολτοποιημένα
- 1 κουτ.σουπ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.γλ. ρίγανή ξηρή
- 1 κουτ.γλ. θυμάρι ξηρό
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τις φτερούγες και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις φτερούγες στις αρθρώσεις σε τρία κομμάτια και κρατάμε τις άκρες για να κάνουμε ζωμό μαζί με τα μεσαία κομμάτια.
- Ξεκινάμε τη διαδικασία με τα πάνω κομμάτια κάνοντας μια τομή με τη μύτη του μαχαιριού να φανεί το κόκκαλο και σπρώχνουμε το κρέας προς τη μια μεριά έτσι ώστε να φανεί το κόκκαλο και να μοιάζει με κοπανάκι .
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το πανάρισμα του κοτόπουλου και περνάμε τα κοπανάκια από όλες τις μεριές φροντίζοντας να κολλήσει παντού το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και σε λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε στη σειρά τα κοπανάκια.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και να ψηθούν καλά από όλες τις μεριές.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα πιπεριάς βάζοντας μια μικρή κατσαρόλα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα λαχανικά , τα μπαχαρικά και την καστανή ζάχαρη μέχρι να γυαλίσουν και σβήνουμε με το βαλσαμικό γλάσο από ρόδι και γλασάρουμε.
- Μετά από λίγο (περίπου 3 λεπτά ) προσθέτουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 15 λεπτά και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμη την περνάμε από το μούλτι να γίνει σαν κρέμα και την βάζουμε σε γυάλινο μπολ.
- Πλένουμε τις πατάτες και καθαρίζουμε τις φλούδες και τις κόβουμε στα δυο και ξανά πάλι στα δυο να μοιάζουν σαν κυδωνάτες.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες μαζί με όλα τα μυρωδικά την παρμεζάνα, τα μπαχαρικά ,το σκόρδο, τον μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να βραχούν καλά.
- Σε λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν.
Για το σερβίρισμα:
- Βάζουμε σε στρογγυλό ξύλο κοπής από τη μια μεριά τα παναρισμένα κοπανάκια και δίπλα τις πατάτες φούρνου και από την άλλη μεριά το μπολ με τη σάλτσα πιπεριάς.
- Συνοδεύουμε το γεύμα με παγωμένη μπύρα.
Σημειώσεις
Tipς: Αν σας δυσκολεύει η διαδικασία για να φτιάξετε τα κοπανάκια μπορείτε να τα παραγγείλετε έτοιμα από το κρεοπωλείο και να τα πανάρετε μόνοι μας ακολουθώντας τη συνταγή.
Μπορείτε παράλληλα να ψήσετε τα κοπανάκια από τις φτερούγες στο φούρνο αν έχει ο φούρνος σας το κατάλληλο πρόγραμμα να ψηθούν μαζί.
Το βαλσαμικό γλάσο από ρόδι θα το βρείτε σε ντελικατέσεν , σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε κάβα με ποτά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking