Χοιρινό με δενδρολίβανο και αποξηραμένα δαμάσκηνα
Το χοιρινό είναι το κρέας που εμείς οι Έλληνες τιμούμε κατ΄ εξοχήν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων μετά την παραδοσιακή γαλοπούλα και μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους, να το γλυκάνουμε με αποξηραμένα δαμάσκηνα και να το αρωματίσουμε με βότανα και μπαχαρικά για να του δώσουμε ωραία γεύση.Μια τέτοια ωραία συνταγή σας προτείνω για το γιορτινό τραπέζι που θα σας μείνει αξέχαστη.
Υλικά
Υλικά για το ψητό:
- 1 - 1/2 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλο
- 1 κιλό πατάτες γαλλικές
- 20 τεμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 300 ml ζωμό κότας ή νερό
Για τη μαρινάδα:
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το φαγητό
- 4 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ.σουπ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- 1 κουτ.γλ. ξερό θυμάρι
- 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- 1 κουτ.γλ. σούμακ ( μπαχαρικό )
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 2 τμ. δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
- 4 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 τεμ. λεμόνι το ξύσμα
- 1 τεμ. λεμόνι χυμός
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τις πατάτες:
- 2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ.γλ. ρίγανη ξερή
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας .
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας εκτός από το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τοποθετούμε το κρέας σε γυάλινο μακρόστενο σκεύος και περιχύνουμε με την μαρινάδα κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ στο κρέας έτσι ώστε η μαρινάδα να πάει παντού .
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο ( συντήρηση ) για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Την επόμενη ημέρα βάζουμε τα κλαδάκια του δενδρολίβανου στον πάτο ενός ταψιού ή σε γάστρα και από πάνω ακουμπάμε το χοιρινό και προσθέτουμε την μαρινάδα που έμεινε στο σκεύος και ρίχνουμε 300 ml ζωμό από κοτόπουλο ή νερό , λίγο ελαιόλαδο , αλάτι και πιπέρι και καλύπτουμε το κρέας με μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα .
- Πλένουμε και στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αλείφουμε με μουστάρδα , ξηρή ρίγανη , αλάτι και πιπέρι.
- Αφού έχει περάσει μια ώρα που ψήσαμε το κρέας ρίχνουμε γύρω γύρω τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο νερό ίσα ίσα να τις καλύψει και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς λαδόκολλα για άλλη μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας και να ψηθούν οι πατάτες.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος βρέχουμε το κρέας με το ζουμί του ταψιού για να μην καεί και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα από κοτόπουλο ή νερό.
- Το τελευταίο μισάωρο πριν βγάλουμε το κρέας από τον φούρνο ρίχνουμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.
- Όταν είναι έτοιμο το χοιρινό το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κόβουμε σε φέτες το κρέας με κοφτερό μαχαίρι.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα το χοιρινό κομμένο σε φέτες με τις πατάτες γύρω γύρω και τα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα:
- Το ζουμάκι που θα περισσέψει το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα αφήνουμε να πάρει 3 - 4 βράσεις και στη συνέχεια προσθέτουμε 2 με 3 κομματάκια παγωμένο βούτυρο να δέσει η σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking