Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με δέρμα, μαριναρισμένο με άλειμμα δαμάσκηνο
Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο με δέρμα στο φούρνο με λαχανικά και φρούτα με άλειμμα δαμάσκηνου μια συνταγή με πολύ νοστιμιά ιδανική για κάθε επίσημο ή Κυριακάτικο κάλεσμα!
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινό μπούτι με το δέρμα χωρίς κόκκαλο Ευβιότοποι
- 1 κιλό baby πατάτες
- 500 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού για τις πατάτες
- 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο για τις πατάτες
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
- 200 γρ. άλειμμα δαμάσκηνου ήδιστον για το χοιρινό
- 700 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού για το χοιρινό
- 1 κουτ.σουπ. κορν φλάουρ για τη σάλτσα του κρέατος
Για τα φρούτα και τα λαχανικά:
- 2 τεμ. πράσινα μήλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια με την φλούδα
- 2 τεμ. κόκκινα μήλα κομμένα σε χοντρά κομμάτια με την φλούδα
- 2 τεμ. πορτοκάλια ακέρωτα κομμένα σε φέτες με τη φλούδα
- 2 τεμ. ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 3 τεμ. καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
- 300 ml Metaxa ή κονιάκ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. χοντρό αλάτι
Μείγμα μπαχαρικών:
- 1/4 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/4 κουτ.γλ. σκόνη σκόρδο
- 1/4 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- 1/4 κουτ.γλ. κύμινο
- 1/4 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1/4 κουτ.γλ. πιπέρι σκόνη
- 2 - 3 κλαδάκια δενδρολίβανο φρέσκο
- 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- 2 τεμ. φύλλα δάφνης
Οδηγίες
- Τοποθετούμε το χοιρινό από την πλευρά του δέρματος προς τα επάνω σε σχάρα με ταψί από κάτω και κάνουμε μασάζ με το χοντρό αλάτι επάνω στο δέρμα για λίγα λεπτά. Αφήνουμε το κρέας στη άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά ώστε το αλάτι να εισχωρήσει μέσα στο δέρμα. Αυτό επιτυγχάνεται με όσμωση η όποια για να ολοκληρωθεί χρειάζεται τόσο χρόνο.
- Στη συνέχεια σκουπίζουμε πολύ καλά το χοιρινό με χαρτί κουζίνας για να φύγει το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μικρό μπολ βάζουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Σε βαθιά γάστρα ρίχνουμε όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και τοποθετούμε επάνω στα λαχανικά - φρούτα το χοιρινό μπούτι με τη μεριά του δέρματος προς τα επάνω.
- Περνάμε με ελαιόλαδο το χοιρινό κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ και στη συνέχεια προσθέτουμε το άλειμμα δαμάσκηνου ήδιστον κάνοντας ξανά ένα ελαφρύ μασάζ το κρέας και τέλος πασπαλίζουμε το κρέας και τα λαχανικά με τα μπαχαρικά.
- Επάνω από το κρέας ρίχνουμε το Metaxa ή κονιάκ και ρίχνουμε 700 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού στα λαχανικά.
- Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο χωρίς το καπάκι και ψήνουμε στους 200 C βαθμούς για 1 - 1/2 ώρα και στη συνέχεια στους 150 C βαθμούς για 2 ώρες.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό στα λαχανικά για να μη στεγνώσουν.
- Όταν είναι έτοιμο το κρέας το αφήνουμε να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τοποθετούμε το κρέας στο κέντρο μιας μακρόστενης πιατέλας βάζουμε γύρω γύρω τις πατάτες και περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Για τη σάλτσα του κρέατος:
- Περνάμε από λεπτή σίτα όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που ψήθηκαν με το κρέας πιέζοντας με πρες πουρέ ώστε να βγουν όλοι οι χυμοί τους.
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ζουμί των λαχανικών και τοποθετούμε στη φωτιά σε μέτρια φωτιά.
- Σε ποτήρι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ με δυο κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ στο ζωμό των λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την βάζουμε σε σαλτσιέρα.
Για τις πατάτες baby:
- Πλένουμε τις πατάτες baby κάτω από τρεχούμενο νερό τις σκουπίζουμε και βάζουμε σε πυρίμαχο ταψί.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να βραχούν καλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
- Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειαστούν επιπλέον υγρασία προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking