Παστιτσάδα με κόκορα

1.7K

 

Παστιτσάδα με κόκορα

Η παστιτσάδα είναι ο ορισμός της γλυκοπικάντικης γεύσης με εντάσεις από την Επτανησιακή κουζίνα με μεσαιωνική καταγωγή από την Βερόνα της Ιταλίας και είναι σίγουρα ένα comfort food .
Η αφορμή για να φτιάξω αυτή τη συνταγή την ημέρα των Θεοφανίων είναι το γεγονός ότι αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά μου στον παππού μου που είχε καταγωγή από την Ζάκυνθο και συνηθίζεται αυτή την ημέρα στο νησί. Έτσι η συνταγή αποτελεί οικογενειακή παράδοση.
Μερίδες 8
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 10 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 25 λεπτά

Υλικά

  • 2 κιλά κόκορας κομμένος σε μερίδες
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 τεμ. δοντάκι σκόρδο
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1 ποτήρι του νερού ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. σπετσερικό ( μίξη από 12 διαφορετικά μπαχαρικά)
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 2 τεμ. ξυλάκια κανέλας
  • 1 κουτ.γλ. μπούκοβο γλυκό
  • 2 κουτ.σουπ. πετιμέζι ή μελάσα
  • 2 τεμ. φύλλα δάφνης
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το συνοδευτικό:

  • 1 -1/2 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο

Για το πασπάλισμα:

  • λαδοτύρι Ζακύνθου ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες

  • Σκουπίζουμε τον κόκορα με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τμηματικά τα κομμάτια του κόκορα έτσι ώστε να αποκτήσουν χρώμα παντού.
  • Βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα που σοτάραμε σε μια πιατέλα και τον διατηρούμε ζεστό μέχρι την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα και ακολούθως προσθέτουμε το σκόρδο .
  • Όταν μυρίσει το σκόρδο βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα ξανά στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί .
  • 'Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, το πετιμέζι , αλάτι και πιπέρι.
  • Ακολούθως προσθέτουμε ένα ποτήρι του νερού ζωμό από κοτόπουλο ή νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι , χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί το φαγητό και να μελώσει η σάλτσα.
  • Όταν είναι έτοιμος ο κόκορας τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τα ξυλάκια κανέλας.
  • Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου , τα σουρώνουμε και τα βάζουμε μέσα στη σάλτσα του κόκορα που ετοιμάσαμε .
  • Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα και σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tipς: Το σπετσερικό θα το βρείτε σε κατάστημα μπαχαρικών.
Κατηγορία: ζυμαρικά, κόκορας, Κυρίως Γεύμα, παραδοσιακή συνταγή, πουλερικά, χοντρό μακαρόνι
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: ζυμαρικά, κόκορας, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, παραδοσιακη συνταγη, πουλερικά, χειμωνιάτικη συνταγή
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close