Κέικ πορτοκαλιού χωρίς αυγά και χωρίς μίξερ
Εύκολο, γρήγορο και πολύ αφράτο κέικ πορτοκαλιού χωρίς αυγά και βούτυρο ιδανικό για όσους είναι vegan ή ακολουθούν υγιεινή διατροφή, τόσο απλό που δεν χρειάζεται μίξερ για την παρασκευή του.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 ml γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
- 80 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τη φόρμα του κέικ
- 2 - 3 τεμ. χυμό από πορτοκάλια ή (300 ml) φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 2 τεμ. ξύσμα από δυο μεγάλα πορτοκάλια
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια ή μια βανιλίνη
- 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη :
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιών , το ξύσμα των πορτοκαλιών, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τέλος την υγρή βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε ένα χυλό.
- Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ 22 εκ. στον πάτο και τα τοιχώματα με το πινελάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ που ετοιμάσαμε.
- Ψήνουμε το κέικ πορτοκαλιού για 50 λεπτά και κάνουμε δοκιμή τα τελευταία 5 λεπτά με ένα ξυλάκι για να δούμε αν ψήθηκε. Αν είναι υγρό το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα.
- Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στον πάγκο εργασίας να ξεκουραστεί για 20 με 25 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
- Όταν έχει κρυώσει τελείως το κέικ πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking