Κουλουράκια πορτοκαλιού χωρίς αβγά
Τα κουλουράκια είναι η καλύτερη παρέα για τον καφέ μας πόσο μάλλον όταν είναι με γεύση και άρωμα πορτοκαλιού και μπορούμε να τα φέρουμε στο τραπέζι μας σε χρόνο ρεκόρ!
Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 200 ml ηλιέλαιο
- 60 ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 τεμ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ.σουπ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
- φιλέ αμυγδάλου
Οδηγίες
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε καλά με τον αβγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το κονιάκ και προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με τα υλικά γιατί αφρίζει.
- Τέλος προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι αφού τα κοσκινίσουμε πρώτα καλά.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας και θέλουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.
- Παίρνουμε λίγη ζύμη στο μέγεθος ενός μικρού αυγού και πλάθουμε ένα μπαστουνάκι που το στρίβουμε σε μικρή κοτσίδα και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Με ένα πινελάκι περνάμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
- Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν σερβίρουμε.