Νηστίσιμη πρασόπιτα με κρόσσια φύλλου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
Νηστίσιμη πρασόπιτα με κρόσσια φύλου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ με πλούσια γεύση φρέσκων λαχανικών και vegan λευκό τυρί ,ιδανική για όσους νηστεύουν ή για ένα ελαφρύ σνακ, μια συνταγή που θα φτιάχνετε αρκετά συχνά λόγω της υπέροχης γεύση της,
Υλικά
- 450 γρ. φύλλο κρούστας ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
- 1 κιλό πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα το λευκό μέρος και λίγο από το πράσινο μέρος
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
- 300 γρ. νηστίσιμο λευκό τυρί (vegan) κομμένο σε μικρά καρέ
- 100 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί και τα φύλλα κρούστας
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα πράσα, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι μέχρι να μαραθούν .
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα πολύ καλά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το τριμμένο τυρί , λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια κάνουμε ρολό 3 φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε λωρίδες σαν κρόσσια πάχους 2 εκ. περίπου.
- Ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας τις λωρίδες και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε τα κρόσσια αυστηρά στους 150 C βαθμούς για 20 λεπτά για να ξεραθούν.
- Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τα προσθέτουμε στη γέμιση με τα πράσα και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Λαδώνουμε ένα στογγυλό ταψί 26 εκ. στον πάτο και τα τοιχώματα και τοποθετούμε στη βάση τρια φύλλα κρούστας ακτινωτά που να προεξέχουν από το γείσο του ταψιού αφού τα λαδώσουμε αναμεσά τους πρώτα με ένα πινελάκι.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Γυρίζουμε τα φύλλα κρούστας προς τα μέσα που προεξέχουν γύρω γύρω από το ταψί και καλύπτουμε την πρασόπιτα με άλλα τέσσερα φύλλα στρωμένα ακτινωτά και καλά λαδωμένα μεταξύ τους.
- Ακολούθως τα γυρίζουμε με προσοχή προς τα κάτω ανασηκώνοντας ελαφρά την πίτα.
- Με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό για να γίνει η επιφάνεια της τραγανή.
- Ψήνουμε στους 180 C βαθμούς για 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πρασόπιτα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking