Παραδοσιακό μπριάμ στο φούρνο

142

 

Παραδοσιακό μπριάμ στο φούρνο

Το μπριάμ ή αλλιώς τουρλού λαχανικών στο φούρνο είναι ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας γιατί έχει μέσα σε ένα ταψί σχεδόν όλο τον λαχανόκηπο του καλοκαιριού. Το μυστικό για σίγουρη επιτυχία είναι ο τρόπος που κόβουμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην λιώσουν. Αν τα κόψουμε μικρά, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές , τις μελιτζάνες, και το κρεμμύδι θα λιώσουν για αυτό και τα κόβουμε σε πιο μεγάλο μέγεθος. Οι πατάτες για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο με τα υπόλοιπα λαχανικά πρέπει να κοπούν σε πιο μικρά κομμάτια και φυσικά μαγειρεύουμε πάντα με φρέσκα μυρωδικά εποχής ,φρέσκιες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Μερίδες 6
Προετοιμασία 30 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά

  • 4 τεμ. κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
  • 8 τεμ. πατάτες μεγάλου μεγέθους
  • 2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 τεμ. πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 τεμ. κίτρινη πιπεριά
  • 1 κιλό πομοντόρια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 3 τεμ. ώριμες ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 τεμ. ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
  • 1 κουτ.σουπ. φρέσκια ρίγανη ή ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ.σουπ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 1 κουτ.σουπ. μπούκοβο γλυκό
  • 1- 1/2 κούπες ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι πετιμέζι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα σκουπίζουμε με στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας.
  • Στη συνέχεια κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες και αν είναι πολύ μεγάλες ξανά στη μέση και τις τοποθετούμε μέσα σε ένα βαθύ ταψί.
  • Συνεχίζουμε κόβοντας τις πατάτες σε μικρούς κύβους και το κρεμμύδι σε φετούλες όχι πολύ λεπτές γιατί θα λιώσουν στο ψήσιμο και τις τοποθετούμε και αυτές στο ταψί με τα κολοκυθάκια.
  • Κόβουμε τις πιπεριές σε χοντρές ροδέλες αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις βάζουμε και αυτές στο ταψί με τα άλλα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε ροδέλες και τις βάζουμε στο ταψί με τα λαχανικά και τρίβουμε τα πομοντόρια στο χοντρό τρίφτη και τα προσθέτουμε και αυτά στο ταψί.
  • Τέλος προσθέτουμε τον μαιντανό ψιλοκομμένο , το μπούκοβο , την φρέσκια ρίγανη ,την γλυκιά πάπρικα, το πετιμέζι , το ελαιόλαδο , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα ίσα να σκεπάσει τα λαχανικά.
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο φροντίζοντας να μείνει το φαγητό χωρίς υγρά αλλά μόνο με το λάδι.
  • Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί φέτα και ζυμωτό φρέσκο ψωμί,
Κατηγορία: κολοκυθάκια, Κυρίως Γεύμα, λαδερά, λαχανικά, ντομάτες, πατάτες
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: κολοκυθάκια, παραδοσιακη συνταγη, πατάτες, πιπεριές
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close